Tugay, 15 maddelik planın uygulamaya geçmesi durumunda körfezin yeterince temizlenmeyeceğine inandığını ifade etti.
Körfez’de yaşanan kirlilik ve balık ölümleri sonrası bakanlık bir inceleme başlatmıştı. Yapılan analizler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Çiğli Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi ve Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi’nin çevre standartlarını aşan kirli sularını körfeze deşarj ettiğini ortaya koymuştu.
Tugay, söz konusu planın sadece belediyeden beklentilerle dolu olduğunu belirterek, bakanlıkların sorumluluklarına dair yeterince adım atılmadığını savundu. Planla ilgili düşüncelerini şu sözlerle paylaştı:
“Hükümetimizden beklediğimiz bazı destekler ve onaylar var. Bunlarla ilgili halen belirsizlikler var. Sözlü olarak ‘yapacağız’, ‘edeceğiz’ dendi ama yazılı olarak o metinde de yer almayan bir sürü konu var. Şu anda imza atmamızı istedikleri 15 maddelik plan uygulamaya geçtiği zaman ben körfezin istediğimiz kadar temizleneceğine inanmıyorum.”
Dünya Bankası ve İller Bankası’nın sağlayacağı kredilerin hala netleşmediğini hatırlatan Tugay, 2017 yılında bakanlık tarafından onaylanan sirkülasyon ve navigasyon kanalları projelerine de dikkat çekti. Tugay, “Bunun körfezin temizlenmesi için yapılması gerektiğini bakanlık kabul etmiş ama bugün bu planda bunlardan bahsedilmiyor ve bunlarla ilgili araştırma yapılacak, gerekli görülürse bunlar yapılacak deniyor ama anlayamadığımız şey, 2017’de zaten bakanlığın onayını almış bu proje neden şu anda uygun görülmüyor ve uygun görülmüyorsa yerine ne yapılacak bunun da söylenmesi lazım." dedi.