Yeni 'bayram günü' teklifi Meclis'te

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Muharrem Ayı'nın 13’üncü gününe denk gelen Aşure Günü’nün dini bayram ilan edilmesi için TBMM’ye kanun teklifi sundu.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Alevi inancının önemli bir günü olan Muharrem Ayı'nın 13’üncü günü olan Aşure Günü'nün, dini bayram olarak ilan edilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na kanun teklifi sundu. Sarıbal, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'da yapılmasını önerdiği değişiklikle, Alevilerin inanç özgürlüklerini kamusal alanda rahatça yaşayabilmelerini amaçlıyor.

ALEVİ İNANCINDA AŞURE GÜNÜ'NÜN ÖNEMİ

Sarıbal, kanun teklifinin gerekçesinde, Hicri takvime göre 10 Muharrem 61 tarihinde (miladi 10 Ekim 680) Kerbela’da Hz. Hüseyin ve 72 yandaşının şehit edilmesinin, Alevi inancında merkezi bir yere sahip olduğunu vurguladı. Aleviler, Muharrem’in ilk 12 gününde oruç tutarak matem tutarken, 13. günün Aşure Günü olarak kutlandığını, bu günde aşure pişirildiğini, kurban kesildiğini ve aile büyüklerinin ziyaret edildiğini belirtti.

'TOPLUMSAL BARIŞI GÜÇLENDİRECEK'

Aşure Günü’nün dini bayram ilan edilmesi gerektiğini savunan Sarıbal, "Alevi vatandaşlarımızın inanç özgürlüklerini yaşaması, Anayasa'nın inanç özgürlüğü ve eşitlik ilkelerinin bir gereğidir. Ancak bugüne kadar bu ritüellerin kamusal alanda özgürce yerine getirilmesi için düzenlemeler yapılmamıştır" dedi.

Sarıbal, Aşure Günü'nün dini bayram olarak ilan edilmesinin, toplumsal barışı güçlendireceğini ve inançlar arası saygıyı artıracağını, ayrıca devletin tüm yurttaşlarına eşit mesafede durduğu yönündeki güveni pekiştireceğini belirtti.

YASAL TANIMA VE İNANÇLAR ARASI SAYGI İÇİN ADIM

Teklifin, Alevi inancının kutsal günlerinin yasal çerçevede tanınmasına katkı sağlayacağını ve toplumsal huzurun arttırılmasına yardımcı olacağını söyleyen Sarıbal, Aşure Günü'nün artık sadece dini bir gelenek değil, aynı zamanda toplumsal barışın ve saygının pekiştirilmesi adına resmi bir bayram olmasını talep etti.

Siyaset Haberleri