UEFA Raporu: Türkiye EURO 2024'te 6. sırada!

UEFA'nın yeni raporuna göre Türkiye, EURO 2024’teki iki önemli istatistikte altıncı sıraya yerleşti. Türkiye, Avrupa'nın beş büyük liginin ardından, milli takımlara en çok futbolcu gönderen ülke unvanını kazandı.

Rapor, Türk futbolunun uluslararası arenadaki başarısını bir kez daha gözler önüne serdi.

TÜRKİYE'NİN BAŞARISI VE KULÜPLERİN ROLÜ

EURO 2024’te, Türk futbolunu temsil eden 25 oyuncu, farklı milli takımlarda yer alarak dikkat çekti. Bu istatistikte Türkiye’yi, 22 oyuncuyla Çek Cumhuriyeti, 16 oyuncuyla Avusturya ve 15 oyuncuyla Hollanda ve Ukrayna takip etti. Ayrıca, 35 farklı ülkeden toplam 218 kulüp, turnuvaya futbolcu gönderdi. İtalyan kulüpleri 28 oyuncuyla liderliği elinde bulundururken, İngiltere ve Almanya da sırasıyla 27 ve 21 futbolcu ile öne çıktı. Türkiye, 10 kulübüyle bu sıralamada beş büyük liglerin ardından gelen ilk ülke oldu. Fenerbahçe, 7 futbolcusuyla bu başarıda önemli bir rol üstlendi.

İSTATİSTİKLERLE TÜRKİYE MİLLİ TAKIMI

EURO 2024’teki kadroda, en fazla kendi liginde oynayan futbolculara sahip ekip İngiltere oldu. İngiltere’nin 26 kişilik kadrosunun 24'ü Premier Lig'de mücadele ederken, Türkiye Milli Takımı 7. sırada yer aldı; kadroda 12 oyuncu yerel ligde, 14 oyuncu ise yurt dışında oynayan futbolculardan oluştu. Özellikle Arnavutluk ve Danimarka gibi bazı takımlar, kadrolarını tamamen yabancı liglerde mücadele eden oyunculardan kurdular.

TARAFTAR REKORU KIRILDI

EURO 2024, seyirci sayısında da tarihi bir rekor kırdı. Almanya’da düzenlenen turnuvada toplam 2.7 milyon taraftar stadyumları doldurdu, bu da 2016’daki Fransa’daki 2.4 milyon seyirci sayısını geride bıraktı. Türk Milli Takımı'nın Dortmund Stadı'ndaki altı maçında toplam 363 bin seyirci yer aldı; Hamburg’da ise bu sayı 237 bine ulaştı. Berlin Olimpiyat Stadı, 415 bin seyirciyle en çok izleyici çeken stat oldu. Ayrıca, taraftar alanları olarak bilinen Fan Zone’larda toplam 6.2 milyon ziyaretçi ağırlandı.

Spor Haberleri