Türkiye'nin batısındaki antik bir Grek kentinde devam eden kazılarda, MÖ 5. yüzyıla kadar uzanan eserler ve arkeolojik kalıntılar ortaya çıkarıldı. Bunlar arasında, 2 bin yıldan uzun süre saklı kalmış, sayısı açıklanmayan değerli altın sikkelerle dolu bir çömlek de yer alıyor.
Araştırmacılar MÖ 6. yüzyıldan MS 1. yüzyıla kadar yerleşim yeri olarak kullanılan 80 dönümlük korunaklı, sağlamlaştırılmış bir şehir olan Notion'da hazineyi keşfetti.
Michigan Üniversitesi'nden yapılan bir habere göre, MÖ 5. yüzyıldan kalma bir avlu evinin zemininin altına (muhtemelen kasıtlı olarak) gömülmüş bulunan servet, çatışmaların yaşandığı o dönemlerde eski bir paralı askerin hikayesini anlatabilir.
Michigan Üniversitesi'nde antik Akdeniz sanatı ve arkeolojisi profesörü ve Notion Arkeoloji Projesi direktörü olan kazı lideri Dr. Christopher Ratté, basın açıklamasında "Kontrollü bir arkeolojik kazıda böylesine değerli bir bulgunun keşfedilmesi çok nadirdir" dedi.
"Hiç kimse, özellikle değerli metal paralar olmak üzere, bir yığın madeni parayı, onu geri alma niyeti olmadan gömmez. Dolayısıyla, böyle bir hazinenin korunmasını ancak en büyük talihsizlik açıklayabilir."
Site tiyatro, tapınaklar, şehir evleri ve bir pazar yeri gibi antik bir Yunan şehrinin tipik özelliklerini içeriyor. Notion, yaklaşık on yıl önce Ratté ve bir araştırmacı ekibi, Helenistik döneme (MÖ 323 ila MÖ 30) ait olduğu bulunan şehrin görünür kalıntılarını havadan inceleme ve haritalama sürecine başlayana kadar binlerce yıl boyunca büyük ölçüde dokunulmamış ve keşfedilmemiş bir şekilde duruyordu.