Bankacılığı bıraktı, tarihi yeniden canlandırıyor

Bankacılığı bırakıp tarihi yeniden canlandırıyor: Ceylan Çalıkbaşı’nın restorasyon tutkusu

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yaşayan 33 yaşındaki Ceylan Çalıkbaşı, hayalinin peşinden giderek bankacılık kariyerini geride bıraktı ve tarihi konakları restore etmek için babasının yanında çalışmaya başladı.

Kastamonu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Bölümünden mezun olan Çalıkbaşı, yıllarca bankacılık sektöründe çalıştı ancak çocukluk hayali olan restorasyon işine duyduğu tutku, onu farklı bir yola sürükledi. İki yıl önce babasının inşaat ve restorasyon firmasında çalışmaya başlayan Çalıkbaşı, kısa sürede tarihi konakların yenilenmesinde uzmanlaştı.

"TARİHİ YAŞATMAK İÇİN BURADAYIZ"

Çalıkbaşı, uzun yıllardır bu alanda çalışmayı arzuladığını belirterek; babasını bu alanda kendine destek olması için zor ikna ettiğini dile getirdi. Babasının 20 yıldır inşaat sektöründe faaliyet gösterdiğini ve restorasyon işlerinin de önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Çalıkbaşı, “Amacımız tarihi yapıları geleceğe taşımak. Restorasyon sonrası ortaya çıkan eser bizi motive ediyor, heyecanlandırıyor. Bu işin en güzel yanı, tarih kokan bu evleri yeniden canlandırmak ve gelecek nesillere aktarmak” dedi.

Safranbolu’nun tarihi Yörük köyünde yer alan ve 1908 yılında inşa edilen bir konağın restorasyonunda çalışan Çalıkbaşı, bu alanda kadınların da başarılı olabileceğine yürekten inanıyor. “Harç yapıyorum, taş taşıyorum ve taş duvar derzleri yapıyorum. Bu alanda kendimi sürekli geliştirmeye çalışıyorum. Zorlayıcı yanları olsa da, üstesinden gelinemeyecek bir iş değil. Kadınların bu sektörde yer almasını istiyorum. Eğer ben yapabiliyorsam, herkes yapabilir” diye konuştu.

Çalıkbaşı’nın hedefi ise babasından işi devralarak restorasyon alanında daha da uzmanlaşmak. Sabah 07.30’da iş başı yaptıklarını belirten Çalıkbaşı, günlük işleri planlayıp akşama kadar yoğun bir tempoda çalıştıklarını ifade etti.

Yaşam Haberleri