Türkçe, kelime zenginliği bakımından dünyadaki en köklü diller arasında yer alıyor. Ancak bu zenginliğe rağmen, Türkçedeki kelimelerin doğru yazımı zaman zaman karıştırılmakta ve yazım hatalarına yol açabiliyor.
Bazı bitişik sanılan kelimeler ayrı; bazı ayrı sanılan kelimeler ise bitişik yazılıyor. Durum böyle olunca, kelimelerin doğru kullanımı konusunda bilgi sahibi olmak da büyük önem taşıyor.
TIRAŞ KELİMESİNİN ANLAMI
Tıraş kelimesi, kökeni Arapça “tarasa” kelimesinden gelen ve genellikle erkeklerin sakal, bıyık ya da saç gibi vücut kıllarını kesme, düzeltme ya da temizleme eylemini tanımlayan bir ifadedir.
TIRAŞ NASIL YAZILIR?
Tıraş olmak, tıraş etmek, traşı gelmek şeklinde birleşik kelime olarak ta kullanılıyor. Traş olarak yazımı hatalı yazım olarak kabul ediliyor. Doğru yazımı ise tıraş olarak kabul edilip kullanılıyor.
TIRAŞ ETMEK DEYİMİNİN ANLAMI
Tıraş etmek deyimi, Türkçede sıkça karşılaşılan ve günlük dilde yer bulan ifadelerden biridir. Bu deyimin ne anlama geldiğini bilmek, hem doğru hem de yerinde bir kullanım açısından büyük önem taşıyor. Peki, Tıraş etmek deyimi anlamı nedir?
1. Tıraş işini yapmak
2. Argo bıkkınlık verecek kadar uzun konuşmak
TIRAŞ MAKİNESİ NASIL YAZILIR?
Bu ifade bazen ‘traş makinası’ veya ‘tıraş makinası’ şeklinde yanlış yazılmaktadır. Fakat doğrusu, ‘tıraş makinesi’ şeklinde olmalıdır.
NASIL TIRAŞ OLUNUR?
Tıraş olmaya başlamak, kişisel bir deneyim olup herkesin zamanlaması farklıdır. Yakınlarda yapılan bir araştırma, erkeklerin yaklaşık %85'inin sakallarını ilk kez 12 ila 16 yaşları arasında fark ettiğini, %76'sının ise ilk kez 14 ila 17 yaşları arasında tıraş olduğunu ortaya koyuyor.
Tıraş olmak için bu adımları uygulayabilirsiniz:
Nemlendirin
Tıraş jeli uygulayın
Tıraş bıçakların körleşip körleşmediğini kontrol edin
Hafif, nazik dokunuşlarla tıraş olun
Bıçaklarınızı sık sık durulayın
Kılın hem uzama yönüne hem tersine doğru tıraş olun
Hassas düzeltici ile kenarları belirleyin
Nemlendirici veya tıraş losyonu uygulayın
TIRAŞ JELİ NASIL KULLANILIR?
Tıraşı kolaylaştıran diğer bir ürün ise tıraş jelidir. Tıraş köpüğüne göre daha yoğun ve kaygan bir yapıya sahip olan tıraş jeli tıraş edilecek bölgeye yedirilerek sürülür. Tıraş işlemi bittikten sonra durulanır.