Afrika Akciğerli Balıkları, tıpkı ayılarda ya da yılanlarda olduğu gibi, akciğerli balıklar da suların tamamen yok olduğu kurak yaz aylarında etraflarına derilerinden salgıladıkları bir “kabuk” örerek “yaz uykusuna” yatarlar.
Bu şekilde korunan akciğerli balıklar, sadece akciğerlerini kullanarak solunum yaparlar ve hiç suya veya yemeğe ihtiyaç duymaksızın 3 ila 5 yıl arasında yaşayabilirler.
Etraflarındaki kurak alan yeniden suyla dolar, bu balıklar da tekrardan aktif hale geçerler.
Afrika'nın şaşırtıcı balık türlerinden biri olan Afrikalı akciğerli balıklar, toprakta dört yıl boyunca hayatta kalabilme yeteneğine sahipler.
Bu balıklar, ilkel akciğerleri olmasına rağmen, su kuruyup yerini çamura, ardından bataklığa bıraktığında, kendilerini toprağın derinliklerine gömüyorlar.
Sular kuruyunca yaz uykusuna yatan ve sular yükselince tekrar hareketlenen Protopterus balığı videosu sosyal medyada gündem oldu.
Kullanıcılar tarafından ise yapılan yorumlar şu şekilde; "E niye kırdın yüzgecini, "Korkunc", "Yağmur yağınca ne olcak".
Yerin altındaki yuvalarında, kustukları mukus ile nemi tutan bir koza oluşturarak hava almayı başarıyorlar. Bu sayede, dört yıla kadar yaşamlarını sürdürebiliyorlar.