AB liderleri 'cinsiyet eşitliği' çağrısını görmezden geldi

AB ülkeleri, Ursula von der Leyen'in yeni Komisyon'daki cinsiyet dengesi talebine uymayarak yalnızca beş kadın aday gösterdi. Von der Leyen'in önceki dönemindeki yüzde 48'lik kadın oranı bu kez sadece yüzde 29'dan ibaret kaldı.

Euronews'te yer alan habere göre; Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in yeni Komisyon’da cinsiyet dengesini sağlama talebi, üye ülkeler tarafından yeterince desteklenmedi. Şu ana kadar 17 AB ülkesinden sadece beşi kadın aday gösterdi, bu da önerilen adayların yalnızca yüzde 29'unun kadın olduğunu ortaya koyuyor. Bu oran, von der Leyen’in önceki dönemindeki yüzde 48'lik oranının oldukça gerisinde kalıyor.

KESİN SONUÇ OYLAMADAN SONRA BELLİ OLACAK

Von der Leyen, her ülkenin bir erkek ve bir kadın aday sunmasını istemişti, ancak hiçbir ülke bu talebe uymadı. Temmuz ayında yeniden başkan seçilen von der Leyen, eşit temsil hedefini gerçekleştirmekte zorlanıyor. Adaylar 30 Ağustos’a kadar bildirilip, eylül-ekim aylarında Avrupa Parlamentosu’nda yapılacak oylamalarla kesinleşecek.

YALNIZCA 4 KADIN ADAY

Komisyon, 27 üye ülkenin her birini temsil eden komiserlerden oluşuyor. Şu ana kadar sadece dört kadın aday Hırvatistan, Finlandiya, İspanya ve İsveç’ten gelirken, diğer ülkeler erkek adayları tercih ediyor. Von der Leyen’in cinsiyet eşitliği hedefleri, üye ülkelerin isteksizliği nedeniyle risk altında olabilir, çünkü önerdiği iki adaylı sistem hukuken bağlayıcı değil ve ülkelerin iyi niyetine dayanıyor.

Dünya Haberleri