ABD, Orta Doğu'da sıcaklığı düşürmeyi hedeflediğini söylüyor

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi, İran'ın İsrail'e misilleme saldırısı yapması endişelerinin arttığı bir dönemde, ABD'nin Ortadoğu'da "ateşi düşürmeyi" hedeflediğini söyledi.

Linda Thomas-Greenfield Salı günü New York'taki BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, ABD'nin "gelecekteki saldırıları caydırmak ve bunlara karşı savunma sağlamak ve bölgesel çatışmalardan kaçınmak" istediğini söyledi.

Temmuz ayında Tahran'da Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesinin ardından İran'ın İsrail'e misillemede bulunabileceği endişesi var. İsrail, bu suikastın arkasında olduğunu söylemedi.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ile Hamas arasında Gazze'de ateşkes sağlanmasının, İran'ın İsrail'e saldırı düzenlemesini caydırmaya yardımcı olabileceğini söyledi.

Salı günü bir muhabirin kendisine yönelttiği soruya, "Benim beklentim bu ama göreceğiz" dedi.


Louisiana'nın New Orleans kentine yaptığı ziyaret sırasında uçağından inerken, "İran'ın ne yapacağını göreceğiz, bir saldırı olursa ne olacağını göreceğiz ama pes etmeyeceğim" dedi.


Ateşkes görüşmelerinin yeni turunun perşembe günü Doha veya Kahire'de gerçekleşmesi planlanıyor.


Ancak New York Times ve Sky News'in haberine göre, Lübnan'daki Hamas yetkilisi Ahmed Abdul Hadi, Hamas'ın görüşmelere katılmayacağını söyledi.


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'de ateşkes anlaşmasına ilişkin müzakerelere katılmak üzere Salı günü Ortadoğu'ya yapacağı seyahati erteledi.


ABD, Mısır ve Katar'dan oluşan uluslararası arabulucular, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklulara karşılık İsrailli rehinelerin ailelerine serbest bırakılmasını öngören bir anlaşma için çabalıyor.


Bu arada Washington, İsrail'e 20 milyar dolar (15,5 milyar sterlin) değerinde yeni silah satışını da onayladı.

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in 50 F-15 savaş uçağı, 33.000 tank kartuşu, 50.000'e kadar havan topu kartuşu ve yeni askeri kargo araçları satın alacağını söyledi. Uçaklar 2029'da teslim edilmeye başlanacak.

Dünya Haberleri