Almanya Başbakanı Olaf Scholz Intel'in Almanya'daki yatırımlarına bağlı kaldığını belirtti

Scholz, ABD merkezli çip üreticisi Intel’in; maliyet tasarrufu önlemleri kapsamında Doğu Almanya’daki Magdeburg kentindeki yeni yarı iletken üretim tesisinin inşaatını iki yıl ertelediğini açıklamasına rağmen, şirketin bağlılığına vurgu yaptı.

Scholz, Intel'in; Almanya'daki yatırımlarına bağlı kaldığını belirttikten sonra Magdeburg'daki 30 milyar avroluk çip fabrikasının inşaatını planlanan tarihten itibaren yaklaşık iki yıl geciktireceğini duyurdu. Şirketin CEO'su Pat Gelsinger, bu ertelemenin; çip sektöründeki mevcut ekonomik koşullardan kaynaklandığını ve fabrikanın inşaat sürecinin talebe bağlı olarak öteleneceğini belirtti.

Başbakan Scholz, bu duruma ilişkin yaptığı açıklamada, Intel’in Almanya'daki yatırım planına bağlı kalma niyetini vurgulayarak, "Şirket, çip sektöründeki mevcut belirsizlikler nedeniyle yatırımlarını yeniden değerlendirmek durumunda kaldı ancak, Intel’in Almanya'nın doğusunda bir fabrika kurma konusundaki kararlılığı devam ediyor" dedi.

Scholz, Almanya’daki yarı iletken sektörünün büyümesine yönelik bu fırsatın önemli olduğunu belirterek, "Son aylarda bir dizi yarı iletken üreticisi Almanya'da önemli yatırım kararları aldı. Toplamda mikroelektronik alanında 30'dan fazla yatırım projesi devam ediyor." dedi.

Intel, 2023 yılında Avrupa Birliği sınırları içinde 80 milyar avroluk yatırım planının bir parçası olarak Magdeburg’da 30 milyar avroluk bir tesis kurma kararı almıştı. Alman hükümeti ile 10 milyar avro teşvik için niyet mektubu imzalanmış ancak Avrupa Komisyonu’nun onayı bekleniyordu. Fabrikanın temel atma töreni bu yıl içinde planlanmıştı.

Yeni tesisin inşaatı sırasında yaklaşık 7 bin kişiye istihdam sağlanacak, fabrika tamamlandığında ise 3 bin kişiye iş imkanı sunulacaktı. Intel’in başlangıçta 17 milyar avro olarak planladığı yatırım miktarı, projedeki artışla birlikte 30 milyar avroya yükselmişti. Şirket, 2021’de Avrupa’ya gelecek 10 yıl içinde 80 milyar avroya kadar yatırım yapabileceğini açıklamıştı.

Dünya Haberleri