Avrupa'da ilk maymun çiçeği vakası görüldü! Yeni salgın kapıda

Covid-19 salgının ardından dünya, yeni bir salgınla karşı karşıya. Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye’de vaka yok” açıklamasını uzmanlar yalanlarken Avrupa’da ilk maymun çiçeği vakası görüldü.

Dünya 2019 yılında COVID-19 kâbusu yaşadı. Çin’den yayılan virüs milyonlarca can alırken şimdi de maymun çiçeği virüsü alarmı veriliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika’da birçok ülkeye yayılan maymun çiçeği virüsü sebebiyle iki yıl içinde iki kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, konuya ilişkin, “Bu salgınları durdurmak ve hayat kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahalenin şart” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz gün, maymun çiçeği hastalığı Afrika kıtası dışına sıçradı. İsveç Stockholm’de bir kişide virüsün tehlikeli bir varyantı olan Clade I tespit edilirken Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ise Türkiye için “alarm durumunun” söz konusu olmadığını kaydetti.

UZMANLAR YALANLADI

Cumhuriyet’in haberine göre, Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, maymun çiçeği virüsüne ilişkin önemli açıklamalar gerçekleştirdi. Şu anda dünyada 90 binin üzerinde maymun çiçeği virüsü vakasının olduğunu ifade eden Ceyhan, “Türkiye hastalık tespit edilmedi denebilir fakat Türkiye’de hastalık yok demek mümkün değildir. Türkiye bu hastalık ülkeye girmesin diye ilave bir önlem almış değil. İnsanlar aşılı değil. Şu anda riskli bölgelerden (Afrika kıtasından) gelen kişilere tarama yapılmıyor.” ifadelerini kullandı.

Ceyhan, diğer yandan Türkiye’de doktora gitmeyen çok sayıda insan var. Bir diğer yandan ise şu andaki mevcut hekimler çiçek hastalığını da maymun çiçeğini de görmediler. Bu nedenle bu virüsü kapıp tanı almamış kişiler olabilir” açıklamasında bulundu.

Riskli bölgelerden gelen kişilere daha fazla test yapılması gerektiğini vurgulayan Ceyhan, “Oradan gelen kişilerle temasın azaltılması gerekiyor. Öte yandan devlet tarafından risk grubundaki kişilerin aşılanması gerekiyor” dedi.

TEMAS YOLUYLA BULAŞIYOR

Maymun çiçeği virüsü hakkında bilinmesi gerekenler:

Çiçek virüsü ile arasında genetik benzerlik bulunuyor.

Virüs enfekte kişiyle yakın temas, enfekte kişinin dokunduğu yüzey/eşyalarla temas, cinsel temas, anneden bebeğe şeklinde bulaşıyor.

Virüsü taşıyan insanlar semptom gösterdikleri dönemde bulaştırıcı oluyor.

Belirtileri arasında ateş, yoğun baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, yorgunluk, lenf bezi şişkinliği, deride döküntü ve lezyon yer alıyor.

Yakınmalar, virüs ile temas ettikten sonra ortalama 1-2 hafta sonra ortaya çıkıyor. Döküntüler ise ateş başladıktan 1-3 gün içinde ortaya çıkıyor.

Döküntü genellikle yüz, avuç ve ayaklarda görülüyor.

Enfeksiyon genellikle kendiliğinden iyileşiyor ve yaklaşık 14-21 gün sürüyor.

Dünya Haberleri