Bangladeş kaosuna Nobelli çözüm

Nobel ödüllü Muhammed Yunus Bangladeş'i kaostan kurtarmakla görevlendirildi

Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus, ülkenin eski başbakanı Şeyh Hasina'nın haftalardır süren şiddetli huzursuzlukların ardından istifa edip ülkeyi terk etmesinin ardından Bangladeş'in geçici hükümetine liderlik etmek üzere seçildi.

Hasina'nın tanınmış eleştirmenlerinden Yunus, Hasina'nın ayrılış gününü Bangladeş'in "ikinci kurtuluş günü" olarak adlandırdı.

Peki 84 yaşındaki Nobel ödüllü yazar hakkında neler biliyoruz?

FAKİRLERE BANKACI

Bangladeş'in kıyı kenti Chittagong'da Müslüman tüccar bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Yunus, 25 yaşındayken Fulbright bursuyla eğitim almak için Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti ve 1971'de Bangladeş'e geri döndü.

Yunus, ülkeye döndükten sonra Chittagong Üniversitesi'nin ekonomi bölümünün başkanlığına seçildi ve kısa süre sonra 70'li yılların ortalarında Bangladeş'i kasıp kavuran kıtlıkla mücadeleye dahil oldu.

2005'te Londra'daki Commonwealth Enstitüsü'nde verdiği bir konferansta, "Yoksulluk sorununa bir politika yapıcı veya araştırmacı olarak dahil olmadım, yoksulluk her yerimde olduğu için dahil oldum." açıklamasıyla gündem oluşturdu.

“Gözlerimi ondan ayıramıyordum… Çevremdeki insanlara yardım etmek için hemen bir şeyler yapmak istiyordum.” diyen Yunus bu şekilde "mikro kredi" olarak bilinen kavramın öncüsü oldu: Bu yöntemle geleneksel bir bankadan borç alamayacak kadar yoksul olan kişilere son derece küçük miktarlarda krediler veriliyor ve bu krediler sayesinde çoğunlukla kendi işlerini kurmaları sağlanıyor.

Muhammed Yunus, 1983 yılında kendisini “dünyanın öncü mikro kredi kuruluşu” olarak ilan eden Grameen Bank’ı kurdu ve o tarihten bu yana dokuz milyondan fazla müşteriye ulaştı.

2002 yılında BBC'ye verdiği bir röportajda mikro krediyi "halkın bir ihtiyacı" olarak tanımladı.

"Buna ne ad verirseniz verin, bu finansal olanakların onlara ulaşmasını sağlamalısınız çünkü dünya nüfusunun yarısının finansal hizmetlerden mahrum bırakılması tamamen haksızlıktır" dedi.

Yunus'un planı o kadar başarılı olmuştu ki, dilenciler bile onun planı sayesinde borç para alabiliyordu.

Bu çalışmalarından ötürü hem Yunus hem de Grameen Bank, "Dar gelirliye ve yoksullara ekonomik ve sosyal kalkınma yaratma" yönündeki çalışmalarından dolayı 2006 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.

Ancak bazı analistler, mikro finans kuruluşları kavramını eleştirerek, bunların fahiş faiz oranları uyguladığını ve zorlayıcı borç tahsilat yöntemleri kullandığını dile getiriyor.

Dünya Haberleri