Biden ulusal güvenlik ekibini topladı

İran’ın İsrail’e misilleme tehdidi üzerine ABD Başkanı Biden, ulusal güvenlik ekibiyle toplantı yaptı. Dışişleri Bakanı Blinken, tırmanmayı önlemek için yoğun diplomasi yürütüldüğünü duyurdu.

BBC'de yer alan habere göre; İran’ın İsrail’e yönelik olası bir misilleme yapabileceği kaygıları artarken, ABD Başkanı Joe Biden ulusal güvenlik ekibiyle bir araya geldi. Biden, İsrail’e yapılacak herhangi bir saldırıya destek hazırlıkları konusunda brifing alırken, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yetkililerin tırmanmayı önlemek için gece gündüz çalıştığını belirtti.

OLASI BİR MİSİLLEME İHTİMALİ

Gerilim, Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’nin öldürülmesiyle tırmandı. İran, suikastı İsrail’e atfederek “ağır” bir misilleme yapılacağını duyurdu. İsrail ise suikastın sorumluluğunu kabul etmedi. Bu durum, ABD, İngiltere ve Türkiye’nin vatandaşlarına Lübnan’ı terk etmeleri çağrısı yapmalarına neden oldu. İran destekli Hizbullah’ın, olası bir misillemede rol oynayabileceğinden endişe ediliyor.

ABD ÖNLEM ALDI

ABD’li yetkililer, G7 dışişleri bakanlarıyla yapılan görüşmelerde, İran ve Hizbullah’ın İsrail’e 24 ila 48 saat içinde misillemede bulunabileceğini ifade etti. Biden, durumun ele alınması için Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile üst düzey güvenlik yetkilileriyle toplantılar yaptığını duyurdu. Ayrıca, Irak’taki bir Amerikan üssüne düzenlenen saldırının ardından, ABD güçlerini savunmak ve karşı saldırılara karşılık vermek için önlemler alındığını söyledi.

G7 ÜLKELERİ TEDİRGİN

Blinken, tüm tarafların tırmandırmaktan kaçınması gerektiğini ve ateşkesin sadece Gazze’de değil, diğer bölgelerde de kalıcı bir sükûnet sağlama potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. G7 ülkeleri, Orta Doğu’daki yüksek gerilimden derin kaygı duyduklarını belirtti.

Dünya Haberleri