Dünya diken üstünde: 'Askeri gerilim nükleer felaketi getirebilir'

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Grossi, Kursk Nükleer Güç Santrali'ndeki askeri faaliyetlerin nükleer bir olay riskini artırdığını açıkladı. Grossi, santralin savunmasız olduğunu ve tehlikenin ciddi olduğunu vurguladı.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Kursk Nükleer Güç Santrali (NGS) çevresindeki askeri faaliyetlerin yarattığı riskleri inceledi. Grossi, Rusya'da geçen hafta saldırıya uğrayan Kursk NGS'deki durumun endişe verici olduğunu belirterek, santralin nükleer bir olay yaşama tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

MUHAFAZA EKİPMANI YOK, İHA'LARA KARŞI SAVUNMASIZ

Grossi, santralin ziyaretinde gördüğü durumu değerlendirerek, "Santralin normale çok yakın bir şekilde çalıştığını söyleyebilirim," dedi. Ancak, reaktörün muhafaza ekipmanına sahip olmadığını vurgulayan Grossi, bu eksikliğin reaktörü topçu ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarına karşı savunmasız hale getirdiğini belirtti. Grossi, santrale İHA saldırıları yapıldığını ve bu saldırıların izlerini yerinde gördüğünü ifade etti.

NÜKLEER FELAKET RİSKİ ARTIYOR

Kursk bölgesinde, Ukrayna'nın 6 Ağustos'ta başlattığı saldırılar sonrası çatışmaların yoğunlaştığını anımsatan Grossi, bu bölgedeki çatışmaların nükleer bir olay riskini artırdığını vurguladı. Rus yetkililerle tehlikeyi azaltmak için görüşmeler yapacağını ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile de yakında bir toplantı gerçekleştireceğini duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 22 Ağustos'ta Kursk NGS'ye yönelik saldırı girişiminde bulunulduğunu açıklamıştı. Grossi'nin incelemeleri, bölgede yaşanan askeri gerilimin nükleer güvenliği tehdit ettiğini ve uluslararası toplumun bu konuda daha dikkatli olması gerektiğini gözler önüne seriyor.

Dünya Haberleri