Düzensiz göçmen sayısında önlemeyen artış, Yüzde 66,2

Son bir yıl içinde İspanya'ya gelen düzensiz göçmen sayısında çarpıcı bir artış yaşandı. İspanya'ya ulaşan düzensiz göçmen sayısı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 66,2 oranında artarak 31 bin 155'e yükseldi.

İspanya'da Düzensiz Göçmen Sayısında Dramatik Artış: Yüzde 66,2

İSPANYA'DA DÜZENSİZ GÖÇMEN SAYISINDA ARTIŞ: YÜZDE 66,2

İçişleri Bakanlığı verilerine göre belirlenen düzensiz göçmen artışında özellikle deniz yoluyla gelen göçmenlerin sayısı dikkat çekti. 2024 yılında İspanya'ya yasa dışı yollarla giren 29 bin 512 düzensiz göçmen, deniz üzerinden ülkeye ulaştı. Batı Afrika kıyılarına en yakın nokta olan Kanarya Adaları, bu göçmenlerin en çok tercih ettiği güzergah olarak öne çıktı. 2023'ün aynı döneminde 9 bin 864 göçmenin geldiği bu adalara, bu yılın aynı döneminde 22 bin 304 düzensiz göçmen ulaştı. Kuzey ve Batı Afrika kıyılarından yola çıkan 900'den fazla tekne veya bot, bu tehlikeli yolculukta Kanarya Adaları'na varmayı başardı.

SANCHEZ BATI AFRİKA'YA YÖNELİYOR

İspanya hükümeti, durdurulamayan bu düzensiz göç dalgasına karşı diplomatik girişimlerini yoğunlaştırma kararı aldı. Başbakan Pedro Sanchez, son altı ay içinde ikinci kez Batı Afrika ülkelerini ziyaret edecek. Şubat ayında Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile birlikte Moritanya'ya giderek AB'nin düzensiz göçle mücadele için 210 milyon avroluk yardım paketini duyuran Sanchez, bu kez 27-29 Ağustos tarihlerinde Moritanya, Senegal ve Gambiya'yı kapsayan bir ziyaret turuna çıkacak. Bu ziyaretlerde, yeni yardım paketleri ve iş birliği projeleri masaya yatırılacak.

AB verilerine göre, İspanya'ya yönelen düzensiz göçün başlıca çıkış noktalarından biri olan Moritanya, 150 binden fazla yerinden edilmiş Afrikalıya ev sahipliği yapıyor. Öte yandan, İspanya'nın Kuzey Afrika'daki topraklarından Ceuta ve Kanarya Adaları yetkilileri, özellikle çocuk düzensiz göçmenlerin barınma sorunlarıyla başa çıkmakta zorlandıklarını, sosyal yardım merkezlerinin kapasitelerinin dolduğunu belirterek, merkezi hükümetten ve AB'den acil yardım talebinde bulundu.

Sivil toplum kuruluşu Caminando Fronteras (Yürüyen Sınırlar), 2024 yılının ilk beş ayında deniz yoluyla Kuzey Afrika'dan İspanya'ya ulaşmaya çalışan 5 binden fazla göçmenin hayatını kaybettiğini açıklayarak, bölge ülkelerini gerekli önlemleri almamakla suçlamıştı.

Düzensiz göçün yarattığı bu trajedi, İspanya ve AB'nin çözüm arayışlarını daha da acil hale getiriyor.

Dünya Haberleri