Eski başbakanın kızı Tayland'ın en genç lideri seçildi

Tayland Parlamentosu, milyarder iş adamı ve eski lider Thaksin'in kızı Paetongtarn Shinawatra'yı başbakan olarak seçti.

Tayland'ın yeni başbakanı 37 yaşındaki Paetongtarn Shinawatra oldu. Başbakan, ülkenin en genç başbakanı ve teyzesi Yingluck'tan sonra bu göreve gelen ikinci kadın olacak.

Seçimi, eski Başbakan Srettha Thavisin'in anayasa mahkemesi tarafından görevden alınmasından sadece iki gün sonra gerçekleşti. Her ikisi de 2023 seçimlerinde ikinci olan ancak iktidar koalisyonu kuran Pheu Thai Partisi'nden.

Paetongtarn, Tayland'ın durgunlaşan ekonomisini canlandırmak ve partisinin liderliğindeki dört önceki yönetimi deviren askeri darbelerden ve mahkeme müdahalelerinden kaçınmak gibi zorlu bir görevle karşı karşıya.

Cuma günü 319 onay ve 145 karşı oy alan Paetongtarn'ın babası Thaksin ve teyzesi Yingluck'ın da aralarında bulunduğu diğer üç kişi ise askeri darbeler veya anayasa mahkemesi kararlarıyla görevden alındı.

Aynı mahkeme, çarşamba günü, daha önce hapiste yatmış eski bir avukatı kabinesine atadığı gerekçesiyle Thavisin'i görevden aldı.

Başbakan adayı olarak öne sürülmesinin ardından Paetongtarn, Perşembe günü Pheu Thai'nin genel merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Srettha'nın çalışmalarına hayran olduğunu ve görevden alınmasının talihsiz bir durum olduğunu düşündüğünü söyledi.

PAETONGRAM SHINAWATRA'YA DAİR

Tayland'daki seçkin okullarda ve İngiltere'deki üniversitede eğitim gören çiçeği burnunda başbakan, birkaç yılını Shinawatra ailesinin Rende otel grubunda çalışarak geçirdi; eşi de burada yardımcı yatırım sorumlusu olarak görev yapıyor.

2021 yılında Pheu Thai'ye katıldı ve Ekim 2023'te parti lideri oldu.

Dünya Haberleri