Gazze'de ateşkesin detayları: Her rehine için 12 Filistinli tutuklu serbest bırakılacak

Gazze'de kalıcı ateşkes ve rehine takası için yürütülen müzakerelerin bazı detayları ortaya çıktı.

Görüşmelerde ilerleme kaydedilen Gazze'deki kalıcı ateşkes ve rehine değişimine dair bazı ayrıntılar netleşti. Güvenlik kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, İsrail ve Hamas arasında yürütülen müzakerelerde son aşamaya gelindi.

HER REHİNE İÇİN 12 FİLİSTİNLİ TUTUKLU SERBEST BIRAKILACAK

Henüz son halini almayan metne göre, Hamas'ın elinde tuttuğu her rehine karşılığında 12 Filistinli mahkumun serbest bırakılması üzerinde bir uzlaşma sağlanmaya çalışılıyor.

İsrail'in kendi hapishanelerinde tutulan Filistinli mahkumların nasıl serbest bırakılacağı konusu, müzakerelerin merkezinde yer alıyor. İsrail, 30 yılın altında hapis cezası alan mahkumları serbest bırakmayı kabul ederken, 30 yılın üzerindeki cezaların affedilmesi konusunda ise kendi karar yetkisini korumak istiyor.

İsrail hapishanelerinde, Filistin'in Fetih Hareketi'nin sembol isimlerinden Mervan Barguti dahil, 30 yılın üzerinde ceza almış yaklaşık 50 kişi bulunuyor. İsrail, bu kişilerin serbest bırakılmasında veto hakkı talep ediyor.

Gazze'de yaklaşık 120 İsrailli rehinenin Hamas'ın elinde olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca, İsrail'e karşı savaşan diğer grupların da ellerinde rehinelerin bulunduğu belirtiliyor.

Hamas'ın son 2,5 aydır süren müzakere sürecinde yapıcı bir yaklaşım sergilediği ve bu sürecin olumlu yönde ilerlediği ifade ediliyor.

Güvenlik kaynakları, Türkiye'nin müzakerelere önemli katkı sağladığını vurgularken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun tutumunun süreci yavaşlattığını belirtiyor.

Dünya Haberleri