Hindistan'da stajyer doktorun tecavüz edilip öldürülmesi sonrasında yüz binlerce kişi sokağa döküldü

Doktorun tecavüze uğraması ve öldürülmesinin ardından Kalküta'da büyük gece protestoları yaşanıyor...

Batı Bengal eyaletinde on binlerce kadın, geçen hafta Kalküta'daki bir devlet hastanesinde stajyer bir doktorun tecavüze uğrayıp öldürülmesini protesto etmek için çarşamba gecesi sokaklara çıktı.

Geceyi Geri Al yürüyüşü, geçen cuma günü RG Kar Tıp Fakültesi'nde 31 yaşındaki bir adamın vahşice öldürülmesinin ardından başlayan ve yaklaşık bir hafta süren çılgınca protestoların doruk noktasıydı.

STAJYER DOKTORUN BULUNMA ANI

Stajyer doktor 36 saatlik yorucu bir vardiyanın ardından, özel bir dinlenme alanının olmaması nedeniyle seminer odasında uyuyakalmıştı.

Ertesi sabah, meslektaşları onun yarı çıplak bedenini buldular ve üzerinde ağır yaralar vardı. Bir hastane gönüllü çalışanı suçla bağlantılı olarak tutuklandı.

Sosyal medyadaki çağrılara yanıt veren toplumun her kesiminden kadınlar, yağmurlu bir çarşamba gecesi Kalküta şehri ve eyalet genelinde yürüyüş düzenledi.

PROTESTOLARDAN MANZARALAR

Protestolar büyük ölçüde barışçıldı ancak polisle, doktorun öldürüldüğü RG Kar Hastanesi'ne baskın düzenleyen ve acil servisi yağmalayan kimliği belirsiz küçük bir grup adam arasında çıkan çatışmalar protestoları gölgeledi.

Polis, kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Bazı polis araçları da hasar gördü.

Hindistan'ın Delhi, Haydarabad, Mumbai ve Pune gibi birçok şehrinde de küçük çaplı protestolar düzenlendi.

Kalküta'da pek çok insan, protesto pankartları taşıyarak kararlı bir şekilde yürüdüler, yüzleri cep telefonlarının, mum ışığının ve yanan meşalelerin ışığıyla aydınlandı.

Yürüyüşler sırasında protestocular el ele tutuşarak "adalet istiyoruz" sloganları attılar, deniz kabukları üflediler.

Hindistan'ın bağımsızlığının 77. yıl dönümünde, protestocular yağmura rağmen yürüdüler, eylemlerine devam ettiler.

Bir haber kanalına bağlı muhabir, "Şehirde daha önce hiç böyle bir şey görmemiştik, gece vakti bu kadar kalabalık bir kadın topluluğu yürüyüş yapıyordu" dedi.

Gece yarısından sonra 13 yaşındaki kızıyla yürüyüşe katılan bir kadın, "Kitlesel bir protestonun işleri düzeltebileceğini herkes görsün. Haklarının farkına varsın" dedi.

Protestoculardan bir öğrenci, "Bağımsızlığımızı ne zaman elde edeceğiz? Korkusuzca çalışmak için ne kadar beklememiz gerekecek? Bir 50 yıl daha mı?" sorularıyla yürüyüşünü sürdürdü.

OLAYIN DETAYLARI

Stajyer doktor, geçtiğimiz perşembe günü 36 saatlik bir vardiyanın ardından seminer odasında uyuyakalmış, ertesi sabah meslektaşları; kadının vücudundan ağır yaraların olduğu yarı çıplak bedenini bulmuşlardı.

İhbar sonrasın olay yerine gelen polis ekipleri daha sonra tecavüz ve cinayet olayıyla bağlantılı olarak bir hastane gönüllü çalışanını tutuklandı ancak örtbas etme ve ihmalkarlık suçlamaları da gündeme geldi. Dava o zamandan beri yerel polisten federal Merkez Soruşturma Bürosu'na devredildi.

Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

Dünya Haberleri