İsrail’den Lübnan’a saldırı! Ortadoğu’da gerilim sürüyor

İsrail, Lübnan’da Hizbullah’a karşı önleyici saldırı başlattı. Hizbullah ise örgütün üst düzey komutanı Fuad Şükür'ün öldürülmesine cevap olarak İsrail’i vurduğunu açıkladı.

İsrail, Hizbullah'ın geniş çaplı bombardıman hazırlığında olduğunu duyurdu ve Lübnan’a önleyici saldırı başlattığını açıkladı. İsrail ordusunun (IDF), sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları şu anda İsrail Devleti vatandaşlarına yönelik yakın bir tehdit oluşturan Hizbullah terör örgütüne ait hedefleri vuruyor” ifadeleri kaydedildi.

Yapılan açıklamada, “Saldırıların ardından ve IDF İç Cephe Komutanlığı'nın durum değerlendirmesine uygun olarak, İsrail'in belirli bölgelerindeki halk için hayat kurtarıcı kılavuzlar yayınlanacaktır” denildi ve Lübnan’ın güneyinde bulunan sivillere "derhal" bölgeyi terk etmeleri çağrısında bulunuldu.

İsrail ordusu, Hizbullah'ın İsrail topraklarına roketler ve füzeler atmaya hazırlandığını ve ülkenin kuzeyinde sirenlerin çaldığını iletirken Hizbullah’ın da İsrail’in bu saldırısına karşılık olarak roketler fırlatmaya başladığı, roketlerin İsrail'in hava savunma sistemi Demir Kubbe tarafından önlendiği belirtildi.

GÜVENLİK KABİNESİ TOPLANDI

Diğer yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun güvenlik kabinesini Türkiye saatiyle 07.00'de topladı. İsrail basını Tel Aviv’e bütün geliş ve gidiş uçuşlarının güvenlik gerekçesiyle durdurulduğunu duyurdu. Daha sonra gerçekleştirilen açıklamada, Ben Gurion Havalimanı'nda Türkiye saatiyle 07:00 itibarıyla operasyonların normale döneceği ifade edildi.

"320 FÜZEYLE 11 ASKERİ NOKTA VURULDU"

Saldırılara ilişkin Hizbullah tarafından yapılan açıklamada, örgütün üst düzey komutanı Fuad Şükür'ün geçen ay Beyrut'ta öldürülmesine karşılık İsrail'e birçok insansız hava aracı kullanılarak saldırı başlatıldığı iletildi.

Hizbullah, Şükür'ün öldürülmesine dair yanıtın biraz zaman alacağını ileterek "İsrail'in geçtiğimiz ay Fuad Şükür suikastine karşılık yapılan saldırıların ilk aşaması tamamlandı. 320 den fazla Katyuşa roketiyle İsrail'e ait 11 askeri nokta vuruldu." ifadelerini kaydetti.

İSRAİL'İN VURDUĞU ARAÇTA BİR KİŞİ ÖLDÜ

Lübnan medyasının bildirdiğine göre, İsrail'in güney Lübnan'da bir araca gerçekleştirdiği hava saldırısında bir kişi hayatını kaybetti.

OLAĞANÜSTÜ HÂL İLAN EDİLDİ

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, iç cephede "acil durum" ve ülke genelinde 48 saat sürecek olağanüstü hal ilan etti. Aynı zamanda Gallant, ABD’li mevkidaşı Lloyd Austin ile telefonda görüşerek saldırılara ilişkin bilgiler verdi.

İsrail ordusunun gerçekleştirdiği son açıklamada, "Saldırılar şimdilik sadece güney Lübnan'a yönelik. Ancak tehdit olan her yeri vuracağız" ifadesi kullanıldı. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz da, konu hakkında gerçekleştirdiği açıklamada, İsrail'in topyekün bir savaş istemediğini, ancak sahadaki gelişmelere göre hareket edeceklerini belirtti.

NETANYAHU’DAN KRİTİK AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, gelişmelerin ardından güvenlik kabinesini topladı ve saldırılar hakkında açıklamalarda bulundu.

Netanyahu, yaptığı açıklamada, “Ülkemizi savunmak, kuzeyde yaşayanları güvenli bir şekilde evlerine döndürmek ve basit bir kuralı uygulamaya devam etmek için mümkün olan her şeyi yapmaya kararlıyız. Kim bize zarar verirse biz de ona zarar veririz.” dedi.

Dünya Haberleri