İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ve Hamas'ın saldırılarına son vermek için gündemde olan müzakerelerde son durum

ABD, Mısır ve Katar, İsrail ve Hamas'ın müzakerelere yeniden başlaması çağrısında bulundu. Hamas sıcak bakıyor, Netanyahu ancak Hamas yok edilirse sıcak bakacağına vurgu yapıyor.

ABD, Mısır ve Katar; İsrail ile Hamas'ı ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşması için müzakerelere yeniden başlamaya çağıran ortak bir açıklama yayınladı. Bu haberden sonra gündemde bu açıklamanın görünürde iyimser olduğu, özünde çok da gerçekçi olmadığı konuşulsa da umulanın; açıklamanın hayata geçmesi yönünde olduğu.

AÇIKLAMANIN DETAYLARI

Açıklamada, üç ülkenin "sadece uygulama ayrıntılarının tamamlanmasının beklendiği" bir "çerçeve anlaşması" hazırladığı belirtildi.

İsrail, 15 Ağustos'ta Doha veya Kahire'de yapılması planlanan önerilen görüşmelere müzakereciler göndereceğini söyledi. Hamas hemen yanıt vermedi.

Yenilenen diplomatik çabanın, Hamas lideri İsmail Haniye'nin geçen hafta suikasta uğramasının ardından bölgesel gerginliğin kontrolden çıkmasını engelleme girişimi olarak görülmesi bekleniyor.

Üç ülke, ortak bir bildiriyle, İsrail ve Hamas'ı 15 Ağustos'ta görüşmelere yeniden başlamaya, "kalan tüm boşlukları kapatmaya ve anlaşmanın daha fazla gecikmeden uygulanmasına başlamaya" davet etti.

"Arabulucular olarak, gerekirse; tüm tarafların beklentilerini karşılayacak şekilde çözen nihai bir köprü önerisi sunmaya hazırız" denildi.

AÇIKLAMA İMZALANDI

Açıklamayı ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad El Sani imzaladı. Çerçeve anlaşmasının ana hatlarının, Başkan Biden tarafından 31 Mayıs tarihinde çizildiği bildirildi. Anlaşmanın ana hatlarında tam ateşkesin sağlanması ve çok sayıda rehinenin serbest bırakılması yer alıyor.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, perşembe akşamı yaptığı açıklamada; İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüştüğünde kendisine bölgedeki ABD güçlerindeki değişiklikler hakkında bilgi verdiğini ve "İsrail'in savunmasına olan sarsılmaz desteğini" pekiştirdiğini söyledi. Lloyd Austin açıklamasının devamında, "Gazze'de rehinelerin serbest bırakılmasını öngören bir ateşkes anlaşmasının imzalanmasının önemini de vurguladım" demiş olsa da çok sayıda görüşme yapılmasına rağmen, ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması konusunda henüz bir anlaşmaya varılamadı.

HAMAS ANLAŞMAYA SICAK BAKSA DA NETANYAHU SALDIRILARINDA KARARLI

Hamas ateşkes için baskı yapıyor ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, çatışmanın ancak Hamas yenilince sona erebileceğini söyledi.

HAMAS OKUL VURDU!

Perşembe günü, İsrail Gazze şeridine yönelik bombardımanını sürdürdü. Gazze'nin Hamas tarafından yönetilen sivil savunma gücü, iki okulu vurarak 18'den fazla kişiyi öldürdüğünü söyledi. İsrail ordusu da Hamas komuta merkezlerini vurduğunu söyledi.

Ayrıca, Hamas'ın Haniye'nin yerine Yahya Sinvar'ı yeni lider olarak seçme kararı, önerilen görüşmelerin daha da zorlaşmasına yol açabileceği konuşuluyor.

Dünya Haberleri