İsrailli sivil yerleşimciler Batı Şeria'daki bir köyü ateşe verdi, "tepkiler" gecikmedi

İsrailli yerleşimciler Batı Şeria köyünü ateşe verdi

İşgal altındaki Batı Şeria'daki bir köyde onlarca İsrailli yerleşimcinin evleri ve arabaları ateşe verdiği saldırıda, Filistin Sağlık Bakanlığı en az bir kişinin öldüğünü bildirdi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), perşembe akşamı Nablus kasabası yakınlarındaki Jit köyüne saldıran yerleşimcilerin, bazılarının maske taktığını ve taş ve molotof kokteyli attığını bildirdi.

Filistin sağlık bakanlığı, 20'li yaşlarının başındaki bir yerel köylünün öldürüldüğünü ve bir başkasının göğsünden ağır yaralandığını söyledi. IDF, ölüm raporunu incelediğini söyledi.

İsrailli siyasi liderler saldırıyı kınadı ve failleri cezalandırma sözü verdi. IDF, Jit'te bir İsrail vatandaşının gözaltına alındığını söyledi.

Perşembe günü akşam saatlerinde Jit'te evlerin ve araçların kundaklandığını gösterdiği iddia edilen görüntüler sosyal medyada ortaya çıktı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, "Herhangi bir suç eyleminin sorumlularının yakalanıp yargılanacağı" belirtildi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, X adlı sitede paylaştığı yazıda, "Bu, yasalara uyan yerleşimci topluluğuna ve yerleşimin tamamına zarar veren, İsrail'in dünyada hem adına hem de statüsüne zarar veren aşırı bir azınlıktır. Bu, özellikle hassas ve zor bir dönemde gerçekleşmiştir." ifadelerini kullandı.

Herzog, "Polis yetkililerinin sorumluları adalete teslim etmek için derhal harekete geçmesi gerekiyor" dedi.

IDF, yaptığı açıklamada, güçlerinin şiddet ihbarları aldıktan "dakikalar içinde" köye konuşlandırıldığını ve kalabalığı dağıtmak için havaya ateş açıldığını söyledi. Saldırganlar daha sonra Jit'ten uzaklaştırıldı.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), "ciddi olay" sonrasında İsrail güvenlik teşkilatı Şin Bet ve İsrail polisi tarafından ortak soruşturma başlatıldığını duyurdu.

ABD, yerleşimcilerin saldırılarının "kabul edilemez olduğunu ve durdurulması gerektiğini" söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, "İsrail yetkilileri, tüm toplumları zarardan korumak için önlemler almalı; buna, bu tür şiddeti durdurmak için müdahale etmek ve bu tür şiddetin tüm faillerini sorumlu tutmak da dahildir" dedi.

Filistinliler, İsrail güvenlik güçlerini, şiddet yanlısı yerleşimcilerin köylerine saldırmasına izin vermekle suçluyor.

BM İnsani İşler Ofisi OCHA'ya göre, ekim ayından bu yana yerleşimciler tarafından Filistinlilere yönelik binden fazla saldırı düzenlendi ve 660'ı çocuk olmak üzere en az 1390 kişi yerinden edildi.

Saldırılara sıklıkla ölümcül şiddet eşlik etti. OCHA, 107 saldırıda Filistinlilerin ölümüne ve yaralanmasına, 859'unda ise Filistinlilerin mallarına zarar verilmesine yol açtığını kaydetti.

Uluslararası kamuoyunun dikkati, Gazze Şeridi'nde devam eden İsrail-Hamas savaşına odaklanmış durumda ancak yerleşimci şiddetinin boyutu, ABD, AB ve İngiltere'yi bazı yerleşimci liderlerine ve ilk kez tüm yerleşimci karakollarına yaptırım uygulamaya yöneltti.

Dünya Haberleri