Katalonya'nın eski lideri Carles Puigdemont'u arıyor

Polis, sürgünden şok edici dönüşünün ardından eski Katalan ayrılıkçı liderini arıyor

Barselona polisi, hakkında tutuklama kararı olmasına rağmen yedi yıllık sürgünün ardından İspanya'ya dramatik bir dönüş yapan Katalonya'nın eski ayrılıkçı lideri Carles Puigdemont'u arıyor.

Katalan polisi Mossos d'Esquadra, bu sabah bir mitingden arabayla ayrılırken görülen Puigdemont'u bulmayı amaçlayan kafes adlı operasyon kapsamında Barselona'nın içinde ve şehir dışına çıkan yollara barikatlar kurdu.

Son birkaç yıldır Brüksel'de yaşadığı anlaşılan ve aranan Carles Puigdemont Katalan bağımsızlık girişine ismi karıştığı için aranıyor.

Puigdemont, Katalan hükümetinin yeni başkanının beklenen göreve başlamasından kısa bir süre önce Barselona'daki Katalan parlamentosu yakınında toplanan yüzlerce destekçisine kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasında, "Size hala burada olduğumuzu hatırlatmak için geri döndüm, referandum yapmak asla bir suç değil ve olmayacak." ifadelerine yer verdikten sonra ortadan kaybolmuştu.

Birçok kişi onun saat 10:00'da (08:00 GMT) yapılacak yemin törenine yetişmesi için parlamento binasına gelmesini bekliyordu ancak ortalıkta görünmüyordu.

Katalonya İçişleri Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, şehrin dört bir yanında yol barikatlarının kurulduğunu söyledi.

İspanyol televizyonu ayrıca Fransa sınırındaki La Jonquera belediyesinden de polisin arabaları durdurup bagajları kontrol ettiği görüntüler yayınladı.

Puidgemont müttefiki Aleix Sarri, X'e yönelik polis operasyonunu eleştirerek şöyle dedi: "Yüzlerce polis memuru Başkan Puigdemont'u tutuklamak için Barselona'yı kuşattı. Madrid'deki güçleri memnun etmek için kamu parasıyla ödenen bir av. Demokrasi böyle bir şey yapmaz." açıklamasını yaptı.

Polisin parlamento binası yakınında toplanan Puigdemont taraftarlarını dağıtmak için biber gazı kullandığı bildirildi.

Katalonya'nın bağımsızlığına şiddetle karşı çıkan aşırı sağcı Vox partisinden Ignacio Garriga, Vox'un "Puigdemont'un tutuklanmasını sağlamak için gereken her şeyi yapacağını" söyledi.

CARLES'IN İSPANYA'YA DÖNÜŞÜNÜN ARDINDAKİ NEDENLER

  1. Yargıtay'ın kendisini teknik gerekçelerle yasanın uygulanmasından hariç tutmasının ardından, yetkililere yeni af yasasının kendisine uygulanması yönünde baskı yapmak istiyor.
  2. Ayrıca bugün Katalanların yeni cumhurbaşkanı olarak Sosyalist Salvador Illa'nın seçilmesini de engellemeyi amaçlıyor.
  3. Eski İspanya Sağlık Bakanı, 2010'dan bu yana bölgenin ilk milliyetçi olmayan lideri olacak.
  4. Puigdemont için aynı derecede önemli olan, kendisini ve Junts per Catalunya (JxCat) partisini bağımsızlık yanlısı ana güç olarak öne çıkıyor.
  5. Yanı sıra rakibi Katalan Cumhuriyetçi Solu'nu (ERC), Bay Illa'nın göreve başlamasını destekleme anlaşması nedeniyle İspanyol sendikacılığına ortak olmakla suçlamaya hevesli.
  6. Yeni bir yerel yönetim kurulana kadar ERC, Katalan polis gücünden sorumlu olmaya devam edecek ve bu durum eski bölge başkanının partiye dönüşünü özellikle rahatsız edici hale getirecek.

Dünya Haberleri