Macron, kriz devam ederken solcu başbakanı dışladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz ay yapılan parlamento seçimlerinde en fazla sandalye kazanan sol görüşlü Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının yönetimindeki bir hükümeti kabul edeceğini duyurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçen ay yapılan parlamento seçimlerinde en fazla sandalye kazanan sol görüşlü Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının liderliğindeki bir hükümeti kabul etmeyeceğini söyledi.

Macron, Fransa'nın kurumsal istikrara ihtiyacı olduğunu ve solun parlamentoda güvenoyu alamadığını söyledi.

NFP, başbakan adayı olarak pek tanınmayan bir devlet memuru olan Lucie Castets'i öne sürdü.

Temmuz ayında ikinci sıraya gerileyen Macron, salı günü parti liderleriyle yeni istişarelere başlayacağını söyledi ve solu diğer siyasi güçlerle işbirliği yapmaya çağırdı.

Seçimlerde hiçbir grup çoğunluğu sağlayamadı; NFP 190'dan fazla sandalye kazanırken, Macron'un merkezci Ensemble ittifakı 160, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ise 140 sandalye kazandı.

Macron, seçimden bu yana yeni hükümet konusunda görüşmeler yürüttüğünü ve görüşmeye devam edeceğini söyledi.

Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Benim sorumluluğum ülkenin engellenmemesi veya zayıflatılmamasıdır. Sosyalist Parti, Yeşiller ve Komünistler henüz diğer siyasi güçlerle işbirliği yapmanın yollarını önermediler. Şimdi bunu yapmak onlara kalmış." ifadelerine yer verdi.

MACRON'A ARDI ARDINA SERT YANITLAR

LFI, cumhurbaşkanının sözlerine sert tepki gösterdi ve ulusal koordinatör Manuel Bompard, bunları "kabul edilemez bir anti-demokratik darbe" olarak nitelendirdi.

Komünist lider Fabien Roussel, BFM TV'ye yaptığı açıklamada, Macron'un "ülkemizde ciddi bir krize yol açacağını" söylerken, Yeşil Parti lideri Marine Tondelier ise X programında Fransız halkının dörtte üçünün "Macronizmle siyasi bir kopuş" istediğini söyledi.

Sol koalisyon daha önce Castets'in başbakan adaylığı görüşülmediği sürece gelecekteki herhangi bir istişareye katılmayı reddetmişti.

Ancak 37 yaşındaki ekonomist henüz seçilmemiş durumda ve başkanlık için pek olası bir aday olarak görülmüyor.

Pazartesi günü Macron'la bir araya gelen RN liderleri Marine Le Pen ve Jordan Bardella, NFP'yi Fransa için bir "tehlike" olarak nitelendirdiler.

Dünya Haberleri