Melbourne Senfoni Orkestrası İsrail'i olumsuz eleştiren ünlü piyanistin konserini önce iptal etti, sonra özür diledi

Melbourne Senfoni Orkestrası (MSO), İsrail-Gazze savaşıyla ilgili yaptığı yorumlar nedeniyle ünlü piyanistin konserini iptal ederek "hata" yaptığını kabul etti.

Pazar günü Jayson Gillham, besteci Connor D'Netto'nun yazdığı ve Gazze gazetecilerine ithaf edilen Witness adlı beş dakikalık bir parçanın prömiyerini yaptı.

Gillham, konuşmasına başlamadan önce İsrail'in 100'den fazla Filistinli gazeteciyi öldürdüğünü söyledi.

MSO, daha sonra Perşembe günü İngiliz-Avustralyalı piyanisti yaklaşan bir konserden çıkararak, kendilerini "zor bir duruma" soktuğunu söyledi.

Melbourne Belediye Binası'nda yapılması planlanan konserin tamamı güvenlik endişeleri nedeniyle iptal edildi.

MSO yetkilileri, gösterinin yeniden planlanmaya çalışıldığını açıkladı.

Melbourne'deki Iwaki Oditoryumu'nda pazar günü düzenlenen konserde Jayson Gillham, Beethoven'dan Chopin'e kadar pek çok eseri seslendirdi.

MSO'ya göre, Winess son dakika eklenen bir isimdi.

JASON GILHAM NE DEMİŞTİ?

Gillham, "Gazetecilerin öldürülmesi uluslararası hukuka göre bir savaş suçudur ve bu, savaş suçlarının belgelenmesinin ve dünyaya yayılmasının engellemesi amacıyla yapılır" dedi.

MSO ÖZÜR DİLEDİ

MSO, perşembe günü yaptığı özür açıklamasında, "Melbourne Senfoni Orkestrası, bir konser platformunun siyasi yorumlar için uygun bir sahne olmadığını savunurken, Jayson'ın Orta Doğu ve diğer yerlerdeki kişiler için endişelerini kabul ediyoruz. Bu konuda tüm tarafların güçlü duygularının farkındayız ve özellikle bu hafta tüm müzisyenlerimiz ve personelimizin gösterdiği özveri ve bağlılığı takdir ediyoruz." açıklamasını yaptı.

JAYSON GILLHAM MSO'NUN ÖZRÜNÜ KABUL ETTİ

Gillham, MSO'nun özrünü kabul etti.

"MSO, oyuncuları ve izleyicileriyle olan ilişkimi en üst düzeyde önemsiyorum ve önümüzdeki yıllarda da çalışma ilişkimizin devam etmesini sabırsızlıkla bekliyorum" dedi.

YAŞANANLARA GÖSTERİLEN TEPKİLER

MSO'nun kararı ve ardından gelen özür sosyal medyada bir karışıklığa yol açtı. Ünlü avukat Greg Barns iptalin "gerçekten korkunç" olduğunu söyledi ve daha sonra "sanat genellikle politik olduğu için güçlüdür" diye ekledi.

Sanat eleştirmeni ve eski Sidney Senfoni Orkestrası başkanı Leo Schofield, MSO'nun özrü hakkında, "Zamanı gelmeden olmazdı. Keşke Gillham Sidney'de konser verseydi. Burada, yeteneğine hayran oldukları kadar cesaretine de hayran olan destekçilerinden ayakta alkış alırdı." dedi.

İsrail-Gazze savaşı Avustralya'da tüm tarafların dikkatle yönetmeye çalıştığı, istikrarsız bir siyasi mesele haline geldi.

Sayısız başka ülkede olduğu gibi, hem Yahudi hem de Müslüman toplumlardan protestolar geldi, ayrıca İslamofobi ve antisemitizmde keskin artışlar yaşandı.

Dünya Haberleri