Orta Doğu, Ukrayna-Rusya, Nijerya, İngiltere, Venezuella derken şimdi o ülkede karıştı

Bangladeş'te, Başbakan Şeyh Hasina'nın istifasını talep eden hükümet karşıtı göstericiler ile polis arasında haftalardır süren çatışmalarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

Bangladeş'te halkın Başbakan Şeyh Hasina'ya yönelik istifa çağrısı sokaklara taşmış, Bangladeş sokakları karışmıştı. Yaşanan olaylar üzerine Bangladeş medyası, geçen ayki protesto gösterilerinde hayatını kaybedenlerin çoğunun polis tarafından vurularak öldürüldüğünü açıkladı ancak hükümet, polisin yalnızca meşru müdafaa ve devlet mallarını korumak amacıyla ateş açtığını savundu.

Öğrenci protestosu geçen ay kamu hizmetlerindeki kotaların kaldırılması yönündeki barışçıl taleplerle başladı. Bu talepler daha sonra büyük ölçüde karşılandı ancak protestolar o zamandan beri daha geniş bir hükümet karşıtı harekete dönüştü ve ülke çapında huzursuzluğa yol açtı, gösterilerin yoğunluğu yaşayan hafızadaki en kötü gösteriler olarak tanımlandı.

TEMMUZDAN BERİ ÖLÜ SAYISI 280'İ GEÇTİ

Temmuz ayında başlayan protesto hareketinde toplam ölü sayısı 280'i geçti.

Ülke genelinde saat 18.00'den itibaren gece sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başlandı.

SADECE PAZAR GÜNÜ 90 KİŞİ ÖLDÜ

Pazar günü, protestoların başladığı günden bu yana en ölümcül günlerden birinde, polisin hükümet karşıtı göstericilerle çatışması sonucu en az 90 kişi hayatını kaybetti.

Polis, Sirajganj bölgesindeki bir polis karakoluna binlerce kişinin saldırması sonucu on üç polis memurunun öldürüldüğünü söyledi. Hem polis hem de iktidar partisinin bazı destekçilerinin hükümet karşıtı protestoculara canlı mühimmatla ateş ettiği görüldü. Polis ayrıca göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı.

Bangladeş'te haftalardır süren protestolar, başlangıçta kamu hizmetlerindeki kota uygulamasının kaldırılmasını talep eden protestocular tarafından başlatıldı. Ancak daha sonra bu çağrılar, Başbakan Şeyh Hasina'nın istifasını talep etmeye dönüştü.

BUGÜN YENİ GÖSTERİLER GELEBİLİR

Ülke bugün yeni gösterilere hazırlanıyor, ancak ülke çapında sokağa çıkma yasağı uygulanıyor ve ülkenin bazı bölgelerinde internet mobil hizmetleri kapatıldı, asker ve polis geniş güvenlik önlemleri aldı.

Bangladeş güvenlik güçleri başkent Dakka'da devriye gezerken, Başbakan Şeyh Hasina'nın istifasını talep eden on binlerce protestocu sokaklara çıkmaya hazırlanıyor.

Çok sayıda protestocu, yetkililerle son dönemde yaşanan çatışmalarda tutuklanan ve öldürülen mağdurlar için adalet talep ederken, kota karşıtı protestolar giderek şiddete ve kan dökülmesine dönüşüyor.

Hükümet, giderek artan öfkeli göstericilere karşı güvenliğini artırmak amacıyla pazartesi günü şehrin çeşitli noktalarına ordu birlikleri konuşlandırdı.

Dünya Haberleri