Polis memurlarına İsrail'e yönelik protestoları önlemesi için baskın yapma yetkisi veren rektör görevinden istifa etti

Columbia Üniversitesi rektörü Gazze protestolarındaki kargaşanın ardından istifa etti.

Columbia Üniversitesi Rektörü Minouche Shafik, Gazze'deki savaşa yönelik kampüs protestoları üzerine yapılan ifade özgürlüğü tartışmaları sonrasında görevinden istifa etti.

Shafik'in istifası, New York'taki özel Ivy League üniversitesindeki görevine başlamasından sadece bir yıl sonra ve güz döneminin başlamasına birkaç hafta kala gerçekleşti.

Nisan ayında, Shafik, New York Polis Departmanı memurlarına kampüse baskın yapma yetkisi verdi; bu tartışmalı karar, üniversite binasını işgal eden yaklaşık 100 öğrencinin tutuklanmasına yol açtı.

Bu olay, elli yıldan uzun bir süre önce gerçekleşen Vietnam Savaşı protestolarından bu yana Columbia kampüsünde ilk kez toplu tutuklamaların yapıldığı olay olarak kayıtlara geçti.

Bu hareket, ABD ve Kanada'daki düzinelerce üniversitede başka protestoları da alevlendirdi.

Shafik, Çarşamba günü öğrencilere ve öğretim görevlilerine gönderdiği e-postada, "toplumumuzdaki farklı görüşlerin üstesinden gelmenin zor olduğu bir kargaşa dönemine" nezaret ettiğini yazdı.

"Bu dönem, topluluğumuzdaki diğer kişiler gibi, ailem için de önemli bir bedel oldu."

SHAFIK'İN YERİNE KATRINA ARMSTRONG

Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi'nin CEO'su Katrina Armstrong, geçici başkan olarak görev yapacak.

Shafik istifa mektubunda, "Yaz boyunca düşünüp taşındım ve bu noktada ilerlememin Columbia'nın önündeki zorluklarla başa çıkmasını en iyi şekilde sağlayacağına karar verdim. Akademik ilkeleri savunan ve herkese adil ve şefkatle davranan bir yolda ilerlemeye çalıştım" ifadelerine yer verdi.

Öğrencilerin İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü savaşa yönelik öfkesi, halihazırda Orta Doğu'da olup bitenler hakkında kampüslerde hararetli tartışmalarla boğuşan üniversite yöneticileri için sıkıntılı soruları gündeme getirdi.

ABD'deki üniversite kampüsleri, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırması ve ardından İsrail'in Gazze Şeridi'ne girmesinden bu yana Gazze savaşı protestolarının odak noktası haline geldi.

Harvard Üniversitesi, Pensilvanya Üniversitesi (UPenn) ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü liderleri Temsilciler Meclisi Eğitim ve İşgücü Komisyonu önünde ifade verdi.

Harvard ve UPenn başkanları, Yahudilerin öldürülmesi çağrısının üniversite politikasını ihlal edebileceğini söylemeyi reddetmeleri de dahil olmak üzere, kampüs protestoları ve kongre ifadelerine ilişkin tutumları nedeniyle tepkiler üzerine sonunda istifa ettiler.

Nisan ayında, Shafik; kurumunun antisemitizmle mücadele çabalarını Kongre'ye karşı savunarak, kampüste bu tür nefretin arttığını ve üniversitenin öğrencileri korumak için çalıştığını söyledi.

KISACA MINOUCHE SHAFIK

Şefik, daha önce Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu ve İngiltere Bankası'nda çalışmış, Mısır doğumlu, çok saygın bir ekonomist olarak kabul görüyor.

Daha önce London School of Economics'in başkanlığını da yapmıştı.

Dünya Haberleri