Rusya İran'a, ABD İsrail'e... Yeni bir Orta Doğu savaşı korkusu artıyor

İran'ın İsrail'e saldırı olasılığı son günlerin flaş haberlerinden. Haneyi'nin öldürülmesinin arından İran'ın İsrail'i vuracağı dünyada gündeme bomba gibi düşmüştü.

Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haneyi'nin geçtiğimiz hafta Tahran'da İsrail kuvvetlerince öldürülmesinin arından İran ve İsrail arasındaki gerilim hat safhaya ulaşmıştı. Bu olaydan sonra ABD Dışişleri Bakanı Blinken, büyük bir savaşı önlemek için görüşmelerin 24 saat sürdüğünü söyledi ve ekledi "Görünüşe göre Rusya İran'a uçaksavar ekipmanı sağlıyor!"

GENEL BAKIŞ


Ortadoğu'da İran ve müttefiklerinin İsrail'e yönelik bir saldırı düzenlemesinden büyük endişe duyuluyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Avustralyalı mevkidaşı Penny Wong ile Washington'da yaptığı görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, "Çok basit bir mesajla neredeyse günün her saati yoğun diplomatik tartışmalar yürütüyoruz: Tüm taraflar gerilimi tırmandırmaktan kaçınmalı." dedi.

İsrail'e yönelik yaygın olarak beklenen saldırının kesin zamanlaması belirsizliğini koruyor ancak yakın olabilir.

İran ve bölgedeki müttefikleri, geçen hafta Tahran'da Hamas dışişleri şefi İsmail Haniyye ve Beyrut'ta Hizbullah komutanı Fuad Şükr'ün öldürülmesinden dolayı İsrail'i cezalandıracaklarını söylemişlerdi, bu açıklama dünyayı deyim yerindeyse diken sütünde tutmaya yetti.

Wall Street Journal, ABD hükümet yetkililerinin hafta sonu İran'ın füze rampalarını hareket ettirdiğini ve askeri tatbikatlar yaptığını söylediğini aktardı. Bu da Tahran'ın bir saldırıya hazırlandığı anlamına gelebileceği yönünde yorumlara neden oldu.


ABD Başkanı Joe Biden, güvenlik ekibiyle birlikte Beyaz Saray durum merkezine çekildi. Biden daha sonra bölgedeki ABD güçlerinin savunulması üzerine şu açıklamayı yaptı: "Personelimize yönelik herhangi bir saldırıya bizim seçeceğimiz şekilde ve yerde karşılık verilmesi gerekecek."

Dünya Haberleri