Rusya'da 7.2 büyüklüğünde deprem, yanardağ patladı

Kamçatka’da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem, bölgedeki sarsıntıyı artırarak Shiveluch Yanardağı'nın patlamasına yol açtı. Depremin ardından tsunami tehdidi olmadığı ve büyük hasar yaşanmadığı bildirildi.

Rusya'nın Kamçatka bölgesinin doğu kıyısında meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem, bölgedeki sakinleri endişelendirdi. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) depremin merkez üssünün Petropavlovsk-Kamçatski'nin yaklaşık 88 kilometre (55 mil) uzağında ve derinliğinin yaklaşık 48 kilometre (30 mil) olduğunu açıkladı. Depremin ardından ABD Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi, tsunami tehdidinde bulunmuştu; ancak Rusya'nın Kamçatka acil durumlar şubesinden yapılan açıklamada tsunami tehdidi bulunmadığı, depremin ardından meydana gelen artçı sarsıntıların ise büyüklüğünün 3.9 ile 5.0 arasında değiştiği ve çoğu artçı sarsıntının algılanamaz derecede olduğu belirtildi.

DEPREMDEN SONRA YANARDAĞ PATLADI

Depremin hemen ardından Shiveluch Yanardağı patladı ve hava kilometrelerce yükseğe kadar yükselen bir kül sütunu püskürttü. Petropavlovsk-Kamçatski'nin yaklaşık 450 kilometre (280 mil) kuzeydoğusunda bulunan yanardağ, lav akıntılarıyla etkili bir patlama gerçekleştirdi. Rusya'nın devlet haber ajansı TASS, kül sütununun deniz seviyesinden 8 kilometre (5 mil) yüksekliğe ulaştığını duyurdu. TASS'ın bildirdiğine göre, deprem nedeniyle büyük bir hasar yaşanmadı, ancak binalar hasar açısından inceleniyor. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, deprem sonrası tsunami uyarısı yapılmadığını açıkladı. Başlangıçta ABD Tsunami Uyarı Sistemi, depremin merkez üssünden 300 kilometre (yaklaşık 186 mil) mesafedeki kıyılarda "tehlikeli tsunami dalgalarının" olabileceğini belirtmişti.

Dünya Haberleri