Rusya'dan olası Erdoğan-Esad görüşmesine ilişkin açıklama: Ev sahipliği yapmaya hazırız

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında olası bir görüşme için Moskova'nın ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında yapılacak olası bir görüşmenin organizasyonu için ciddi hazırlık yapılması gerektiğini ve Moskova'nın bu tür müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Sputnik’in haberine göre, Bogdanov, konuya ilişkin, "Liderler buluşsaydı çok iyi olurdu, ancak böyle bir görüşme için ciddi hazırlığa ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Moskova'da bu tür görüşmeleri, üçlü görüşmeleri, yani doğrudan ilgili tarafların, Şam ve Ankara'nın resmi temsilcilerinin yer aldığı görüşmeleri gerçekleştirmeye her zaman hazırız" açıklamasında bulundu.

Rusya'nın Şam ve Ankara arasındaki ilişkilerin normalleşmesi noktasında İran ve Irak'la da temas halinde bulunduğunu ifade eden Bogdanov, bu ülkelerin de Suriye ve çevresindeki genel duruma olumlu yansıyacak bu normalleşmenin gerçekleşmesine ilgi duyduklarını ifade etti.

“NORMALLEŞMEDEN YANAYIZ”

Bogdanov, kendisine yöneltilen, Rusya'nın olası Erdoğan-Esad görüşmesi için ev sahipliği önerisinde bulunup bulunmadığına ilişkin soru üzerine "Biz, Türkiye ve Suriye arasındaki resmi ilişkilerin iki ülkenin toprak bütünlüğünün, birliğinin ve egemenliğinin karşılıklı olarak tanınması temelinde normalleşmesinden yanayız" dedi.

12 Temmuz günü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin başkenti Washington'daki Walter E. Convention Center'da düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin sonragında gerçekleştirilen basın toplantısında, "Özellikle Sayın Esed'e 'Ya ülkeme gel veya üçüncü bir ülkede bu görüşmeyi yapalım' çağrımı iki hafta önce yaptım.” ifadesini kaydetmişti.

Erdoğan, konuyla ilgili Dışişleri Bakanı’nın görevlendirildiğini belirterek “ O da muhataplarıyla görüşmek suretiyle inşallah bu dargınlığı, kırgınlığı aşmak suretiyle yeni bir süreci başlatalım istiyoruz" demişti.

15 Temmuz günü ise Erdoğan'ın çağrısına cevap veren Esad, Suriye'nin çıkarlarına uygun olması halinde mevkidaşıyla masaya oturmaya hazır olduğunu söylemişti.

Dünya Haberleri