Rusya'dan Ukrayna'ya sert tehdit

Rusya, Ukrayna'nın barış görüşmelerinde zaman kazanması durumunda belirlediği şartları daha da sertleştireceğini duyurdu. Rusya, Ukrayna'dan topraklarının beşte birini teslim etmesini ve NATO üyeliğinden vazgeçmesini talep ediyor.

Rusya, Ukrayna'nın barış görüşmeleri için zaman kazanmaya devam etmesi durumunda, belirlediği şartların daha da sertleşeceğini açıkladı. Rusya'nın Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu, Ukrayna'nın barış görüşmeleri sürecini ertelemesi halinde Moskova'nın şartlarının daha zorlu hale geleceğini belirtti.

420 KM KAYBETTİ

Şoygu, Rusya'nın Ukrayna'dan topraklarının beşte birini teslim etmesini ve Batı destekli NATO ittifakına katılma olasılığından tamamen vazgeçmesini talep ettiğini ifade etti. Bu talepler, Ukrayna tarafından kabul edilmemiş durumda. Şoygu, Rusya'nın bu şartları 14 Haziran'da belirlediğini ve o tarihten bu yana Ukrayna'nın 420 kilometrekare (162 mil kare) toprak kaybettiğini vurguladı.

DAHA FAZLA KAYBEDEBİLİR

Ukrayna'nın barış görüşmeleri için dar bir zaman penceresi olduğuna dikkat çeken Şoygu, bu fırsatı değerlendirmemesi durumunda daha fazla toprak kaybedeceğini belirtti. Ayrıca, Kiev yönetiminin Avrupa'da başka bir barış zirvesi düzenleme hayallerinin Ukrayna halkı için ağır sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

'SAVAŞ DEVAM EDECEK'

Rusya, 2022'de başlayan saldırının ardından Ukrayna'nın yaklaşık yüzde 18'ini kontrol ediyor. Bu alan, 2014 yılında tek taraflı olarak ilhak ettiği Kırım'ı ve güneydoğudaki dört bölgeyi kapsıyor. Putin, bu bölgelerin tamamen Ukrayna tarafından teslim edilmesini istiyor ve mevcut cephe hatlarını kabul eden bir ateşkes anlaşmasına hazır olduğunu ifade ediyor. Ancak Kiev ve Batı'nın yanıt vermemesi durumunda savaşın devam edeceğini belirtiyor.

'BM'DEN TAM OLARAK SAYGI GÖRMELİ'

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Kiev'in müzakerelere açık olduğunu ancak Ukrayna'nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün, Birleşmiş Milletler üye devletleri tarafından tanınan şekilde tam olarak saygı görmesi gerektiğini belirtti. Ukrayna'nın zaman kazanma stratejisinin, Moskova tarafından baskı altında olduğu ve bu durumun hem askeri hem de diplomatik alanda büyük etkiler yaratabileceği vurgulanıyor.

Dünya Haberleri