Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik yoğun hava saldırıları devam ediyor

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik büyük çaplı saldırıları, ikinci günde de hız kesmeden devam ediyor.

Rusya'nın pazartesi günü Ukrayna'ya yönelik gerçekleştirdiği kapsamlı hava saldırısının ardından, Rusya ordusu salı sabahı erken saatlerde Ukrayna'nın çeşitli bölgelerine yeni bir saldırı dalgası daha düzenledi.

Ukraynalı gözlemciler, Rus uçaklarının hipersonik füzeler fırlattığını belirlerken; ülke genelinde hava saldırısı uyarıları yapıldı. Aynı zamanda geniş çaplı drone saldırıları da bildirildi.

UKRAYNA'DAN AÇIKLAMA GECİKMEDİ

Ukrayna Hava Savunma Kuvvetleri, ülkenin tamamının balistik silahlarla hedef alındığını açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, Kiev, Lviv, Harkov ve Odessa gibi stratejik bölgelerdeki elektrik santralleri ve ilgili altyapıların uzun menzilli hava ve deniz konuşlu hassas silahlarla vurulduğunu belirtti.

Saldırılar, Ukrayna'nın birçok bölgesinde elektrik ve su kesintilerine yol açtı. Özellikle Kiev, Sumi, Hmelnitski ve Mıkolayiv gibi büyük şehirlerde altyapı büyük zarar gördü. Zaporijya Bölge Yönetimi Başkanı İvan Fedorov, Zaporijya kentinde bir kişinin hayatını kaybettiğini, iki kişinin de yaralandığını doğruladı. Kryvyi Rih şehrinde ise bir sivil altyapı binasına isabet eden saldırıda iki kişi yaşamını yitirirken, birkaç kişinin kayıp olduğu bildirildi.

BIDEN'DAN TEPKİ GECİKMEDİ

Son saldırılarda toplamda en az altı kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. ABD Başkanı Joe Biden, saldırıları "utanmazca" olarak nitelendirirken, Ukrayna'nın enerji altyapısına destek vermeye devam edeceklerini söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy de Rusya'nın sivil altyapıya yönelik saldırılarını "korkakça" olarak tanımladı ve sert bir dille kınadı.

Rusya'nın bu son saldırılarının, Ukrayna'nın Rusya'nın Kursk bölgesinde toprak kazanmasının ardından Moskova'nın çatışma üzerindeki kontrolünü yeniden sağlama çabası olarak değerlendiriliyor. Şubat 2022'de başlayan tam ölçekli işgalin başından bu yana Rusya, Ukrayna'nın enerji altyapısını sistematik olarak hedef alıyor. Son aylarda bu saldırılarını artıran Moskova, ülke genelinde sık sık elektrik kesintilerine neden oldu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski, Batılı müttefiklere seslenerek Ukrayna'nın silahlarının Rusya'nın daha derin bölgelerine saldırmak için kullanılmasına izin verilmesini talep etti. Özellikle Avrupa hava kuvvetlerinin Ukrayna hava savunmasıyla birlikte çalışması halinde "çok daha fazla hayatın kurtarılabileceğini" vurguladı.

Dünya Haberleri