Suda boğulma ölümleri sınıfsal bir sorun

Dünya Sağlık Örgütü, suda boğulma ölümlerinin yüzde 90'ının düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşandığını belirtti. WHO, bu ölümleri "sessiz önlenebilir salgın" olarak tanımlıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), suda boğulma sonucu ölümlerin küresel sağlık krizlerinden biri olduğunu vurgulayan yeni veriler açıkladı. WHO'ya göre, her yıl yaklaşık 250 bin kişi suda boğulma nedeniyle hayatını kaybederken, bu ölümlerin yüzde 90’ı düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşiyor. Ayrıca, suda boğulma dünya genelindeki istemsiz yaralanma sonucu ölümler arasında üçüncü sıradadır ve tüm istemsiz yaralanma ölümlerinin yüzde 7'sini oluşturur.

SESSİZ ÖNLENEBİLİR ÖLÜM SALGINI

Özellikle 1-4 yaş arası çocuklar, suda boğulma riskine karşı daha savunmasızdır. Dünya genelinde bu tür ölümlerin büyük bir kısmı Batı Pasifik bölgesi ve Güneydoğu Asya'da yaşanıyor. Her gün 650’den fazla insanın boğulma sonucu öldüğü belirtilirken, WHO suda boğulmayı "sessiz önlenebilir ölüm salgını" olarak tanımlıyor.

HER SANİYE KRİTİK

Birleşmiş Milletler, bu soruna dikkat çekmek amacıyla 25 Temmuz'u Dünya Suda Boğulmaları Önleme Günü olarak ilan etti. WHO Boğulma Önleme Teknik Koordinatörü Dr. David Meddings, boğulmanın çok hızlı gerçekleştiğini ve her saniyenin kritik önem taşıdığını belirtiyor.

SINIFSAL BİR SAĞLIK KRİZİ

Yüksek gelirli ülkelerde, çocuklara yönelik yüzme eğitimi ve su güvenliği önlemlerinin suda boğulma ölümlerini azalttığı gözlemleniyor. WHO, suda boğulma ölümlerini azaltmak için okul çağındaki çocuklara temel yüzme ve su güvenliği eğitimi verilmesini öneriyor. Bu önlemler, suda boğulma oranlarını önemli ölçüde düşürebilir ve bu sınıfsal sağlık krizinin etkilerini azaltabilir.

Dünya Haberleri