Trump 1 milyon göçmeni sınır dışı etmek istiyor!

Trump gerçekten bir milyon göçmeni sınır dışı edebilir mi?

Donald Trump, yeniden başkan seçilirse Amerika Birleşik Devletleri'nde yasal olarak bulunma izni olmayan kişilerin toplu olarak sınır dışı edileceğine söz verdi.

Kampanya ekibi kaç kişinin görevden alınabileceğine dair çeşitli yanıtlar verirken, başkan yardımcısı adayı JD Vance bu hafta ABC News'e verdiği röportajda, "Bir milyonla başlayalım, Kamala Harris'in başarısız olduğu nokta burası ve sonra oradan devam edebiliriz." ifadelerine yer verdi ancak Trump'ın mitinglerinde "Kitlesel Sınır Dışılar Hemen!" yazılı pankartlar bulunmasına rağmen, uzmanlar bu kadar çok insanı sınır dışı etmenin ciddi yasal ve pratik zorluklar içerdiğini söylüyor.

HUKUKİ ZORLUKLAR NELER?

İç Güvenlik Bakanlığı ve Pew Araştırma Merkezi'nin son rakamlarına göre, ABD'de şu anda yaklaşık 11 milyon belgesiz göçmen yaşıyor ve bu sayı 2005'ten bu yana nispeten sabit kaldı.

Çoğu uzun süredir ülkede ikamet ediyor; beşte dördüne yakını on yıldan uzun süredir ülkede yaşıyor.

Yasal statüleri olmadan ülkede bulunan göçmenler, sınır dışı edilmelerinden önce mahkeme duruşması da dahil olmak üzere, usulüne uygun yargılanma hakkına sahiptir. Sınır dışı etmelerde büyük bir artış, muhtemelen, yığılmalarla boğuşan göçmenlik mahkemesi sisteminde büyük bir genişlemeye yol açacaktır.

Ülkede bulunan göçmenlerin çoğu sınır dışı sistemine Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (Ice) görevlileriyle karşılaşmalar yoluyla değil, yerel kolluk kuvvetleri aracılığıyla giriyor ancak ülkenin en büyük şehir ve ilçelerinin birçoğu, yerel polisin Ice ile işbirliğini kısıtlayan yasalar çıkardı.

Trump'ın kampanyası bu "sığınak şehirlere" karşı harekete geçme sözü verdi ancak Amerika'nın yerel, eyalet ve federal yasalarından oluşan karmakarışık yapı, tabloyu daha da karmaşık hale getiriyor.

Washington merkezli Göç Politikası Enstitüsü'nde (MPI) politika analisti olan Kathleen Bush-Joseph, Ice ile yerel yetkililer arasındaki işbirliğinin, herhangi bir toplu sınır dışı programının "kritik" bir yönü olacağını söyledi.

"Yerel kolluk kuvvetleri işbirliği yaparsa, Ice'ın birini hapishaneden alması çok daha kolay olur, onu aramaya gitmek zorunda kalmaz," dedi.

Bush-Joseph örnek olarak, Florida'nın Broward ve Palm Beach ilçelerinin şerif ofislerinin Ağustos ayı başında yaptıkları, herhangi bir toplu sınır dışı planına yardımcı olmak için memur göndermeyeceklerini belirten açıklamayı gösterdi.

"Trump'ın toplu sınır dışı etme planına işbirliği yapmayacak çok sayıda kişi var, bu; işi çok daha zorlaştırıyor."

Herhangi bir kitlesel sınır dışı etme programının hemen ardından göç ve insan hakları aktivistlerinin bir dizi hukuki itirazıyla karşılaşması muhtemeldir.

Ancak Yüksek Mahkeme'nin 2022 tarihli kararı, mahkemelerin göç yaptırım politikalarına ilişkin ihtiyati tedbir kararı veremeyeceği anlamına geliyor; bu da itirazlar hukuk sisteminde yol alırken bile ihtiyati tedbir kararının devam edeceği anlamına geliyor.

Dünya Haberleri