Ukrayna Rusya'nın 82 yerleşim yerini ele geçirdi

Zelenskiy, Ukrayna'nın Kiev güçlerinin ilerlemesi sırasında Rus Sudzha kasabasını ele geçirdiğini söyledi
Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Ukrayna güçlerinin bir haftadan fazla bir süre önce Rusya'nın Kursk bölgesine sınır ötesi bir operasyon başlatmasının ardından, Rusya Sudzba kasabasının kontrolünü ele geçirdiğini söyledi.

Kiev güçleri, Kursk kentinin 105 kilometre güneybatısındaki kasabaya geçtiğimiz çarşamba gününden bu yana ulaşıyor ancak bu; Ukrayna Devlet Başkanı'nın ordusunun kasabayı ele geçirdiğine dair ilk teyidi olarak kayıtlara geçti.

"82 RUS YERLEŞİM YERİ ELE GEÇİRİLDİ"

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Aleksandr Syrskyi, Ukrayna birliklerinin sürpriz saldırılarının başlangıcından bu yana Rus savunma hatlarını 35 kilometre aşarak bin yüz elli kilometrekarelik toprak ve 82 yerleşim yerini ele geçirdiğini söyledi.

Syrskyi, Sudzha'da "kanun ve düzeni sağlamak ve kontrol altındaki topraklardaki nüfusun öncelikli ihtiyaçlarını karşılamak" amacıyla bir askeri komutanlık ofisi kurulduğunu söyledi.

Sudzha, Rusya'dan Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gaz tedarik etmek için önemli bir nokta olan bir Rus gaz terminalinin yanında yer alıyor. Bu, Kiev'in hedeflerinden birinin Moskova için kazançlı bir finansman kaynağını kısıtlamak olabileceği yönünde spekülasyonlara yol açtı.

Ukrayna'nın kara harekâtı on binlerce Rus'u evlerinden etti ve Kiev birliklerini püskürtmek için çabalayan Rusya'yı zor durumda bıraktı.

Çarşamba günü Ukraynalı insansız hava araçları, savaşın en büyük saldırısında dört Rus hava üssünü hedef aldı. Ukrayna güvenlik servisindeki bir kaynak CNN'e saldırının, Kursk ve Voronezh'in güneybatı bölgelerindeki dört üssü ve Moskova'nın doğusundaki Nizhny Novgorod'u hedef aldığını söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Kursk ve çevre bölgeler üzerinde 117 adet "uçak tipi" İHA ve dört adet taktik füzenin imha edildiğini duyurdu.

Kremlin için büyük bir utanç kaynağı olan Ukrayna'nın saldırısı, Kiev için önemli bir taktik değişikliğini temsil ediyor ve II. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez yabancı birliklerin Rus topraklarına girmesi anlamına geliyor.

Ukraynalı bir askeri komutan Çarşamba günü CNN'e yaptığı açıklamada, Rusya'nın Kiev'in ilerleyişini püskürtmek amacıyla Ukrayna'daki ve Rus işgali altındaki Kırım'daki önemli çatışma bölgelerinden yedek birliklerini çektiğini söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı, perşembe günü Telegram'da yayınladığı güncellemede, Kursk bölgesindeki ilk köyün, yani Krupets yerleşiminin Ukrayna güçlerinden geri alındığını iddia etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, onlarca Rus köyünün Ukrayna kontrolü altında olduğunun ortaya çıkmasının ardından pazartesi günü "düşmanı Rusya'dan kovma" sözü verdi.

Bu arada Ukrayna, Rus güçlerinin aylardır kademeli kazanımlar elde ettiği doğu cephesinde mücadelesini sürdürüyor. Ukrayna perşembe günü, doğu şehri Pokrovsk yakınlarında haftalardır yaşanan en yoğun çatışmayı kamuoyuyla paylaştı. Pokrovsk şehir askeri yönetiminin başkanı Serhii Dobriak, Telegram'da düşmanın "toplumumuza neredeyse çok yakın" olduğunu ve şehirden 10 km biraz daha uzakta olduğunu yazdı.

Dobriak, tüm vatandaşlara "gecikmeden tahliye olmaları" çağrısında bulunmaya devam etti.

Dünya Haberleri