ABD'nin dev yatırım bankasından Türkiye bankalarına uyarı

JPMorgan, Türk bankalarındaki temel eğilimler ve yeniden düzenlemelerin maliyetlerinin, 2024 ikinci çeyrekte banka bilançoları ve kâr/zarar tabloları üzerinde olumsuz etkilerini artırabileceğini belirtti.

JPMorgan raporuna göre, Türk bankaları 2024 ikinci çeyrekte yoğun NIM baskılarıyla mücadele ederken, yıllık ortalama yüzde 35 enflasyona karşın yüzde 20 Maddi Özkaynak Getirisi (ROTE) sağladı. Garanti Bankası'nda ROTE yüzde 28,9 olarak gerçekleşirken, Akbank yüzde 19,6, Vakıfbank yüzde 15,6, İş Bankası yüzde 14,8, Yapı Kredi Bankası yüzde 14,6 ve Halkbank yüzde 8,8 oranında ROTE elde etti. JPMorgan, NIM'lerin 2024 üçüncü çeyrekte genişleyeceğini ve yıl sonuna doğru ROTE'lerde toparlanma beklediğini vurguladı. Garanti BBVA, sektörde yüksek marjlarla yüzde 29 ROTE sağlayarak dikkat çekiyor.

GENEL SEKTÖR DURUMU

Tüm sektör için, kısa vadeli kazanç baskılarına daha az endişe duyulduğu ve bunların orta vadeli toparlanma sürecinin bir parçası olarak görüldüğü belirtiliyor.

Hedef Fiyatlar:

Güçlü yıl sonu performansının ardından, Aralık-25 hedef fiyatlarının sınırlı ölçüde yukarı doğru revize edildiği, dezenflasyon trendinin ve orta vadeli ROTE'lerin iyileşmesinin gelecekte daha net görünürlük sağlayacağı öngörülüyor.

BANKALARIN GETİRİ BEKLENTİLERİ

ROTE Değerleri:

Halkbank: Yüzde 8,8

Akbank: Yüzde 19,6

Vakıfbank: Yüzde 15,6

İş Bankası: Yüzde 14,8

Garanti BBVA: Yüzde 28,9

Yapı Kredi Bankası: Yüzde 14,6

HİSSEDARLARA DAĞITILABİLİR NET KAR BEKLENTİLERİ

Garanti BBVA: 18,91 milyar TL

Akbank: 10,48 milyar TL

Yapı Kredi Bankası: 6,66 milyar TL

Vakıfbank: 7,28 milyar TL

İş Bankası: 10,12 milyar TL

Halkbank: 2,94 milyar TL

JPMorgan, Türk bankalarının yakın vadede performanslarında zorluklar yaşanabileceğini ancak orta vadede toparlanma sürecinin başlayabileceğini öngörüyor.

Ekonomi Haberleri