Altın yatırımcılarını yıkacak haber! Bakanlık yasaklayacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından TL mevduatı teşvik amacıyla altın alım-satım işlemlerine getirilen kısıtlamalara bir yenisi daha eklenecek. Bakanlığın imza atmaya hazırlandığı bu yeni yasak, altın sahiplerini üzecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk Lirası mevduatını teşvik etmek için altın alım-satım işlemlerine yeni kısıtlamalar getirmek için hazırlanıyor. Altına yönelik büyüyen ilgiyi azaltmak ve TL'ye geçişi hızlandırmak amacıyla, Türkiye'nin 81 ilinde geçerliliği olacak yeni düzenleme yolda.

Son zamanlarda, Türk lirasının ciddi seviyede değer kaybı yaşaması ve dövizdeki ani artışlar, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından yerini daha sakin bir döneme bıraktı. Türkiye’ye giren yabancı sermayenin artışı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dolar alımlarıyla net döviz pozisyonunda yaşanan iyileşme, ekonomi çevrelerinde olumlu bir hava yaratırken yatırımcıların Türk lirasına yönelmeye başladığı görüldü.

Bu olumlu gelişmeye rağmen Türkiye ve dünyada, "güvenli liman" olarak tanımlanan altına olan ilgi azalmıyor. Bu sebeple, yeni ekonomi yönetimi göreve başladığından beri parasal sıkılaşma süreciyle bireysel yatırımcılar ve şirketlerin altın talebini baskılamak amacıyla birçok kısıtlayıcı önlem aldı.

81 İLDE GEÇERLİ YENİ YASAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yurt dışından ithal edilecek işlenmemiş altına, vergi ve kısıtlamalar getirirken altın alım işlemlerine dekota tahsisi yapıldığını açıklamıştı. Bu durum, kuyumculuk ve mücevherat sektöründe büyük bir kriz yaşanmasına yol açtı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, alınan kararları sert bir biçimde savunurken ekonomi yönetiminin altın için yeni bir yasak hazırlığı yaptığı kaydedildi.

Altın ve para piyasaları konusundaki değerlendirmeleriyle dikkat çeken ekonomist İslam Memiş, Türkiye'de yüksek enflasyonun tam anlamıyla önüne geçilemediğini belirterek, altın piyasalarını denetleyici bir dizi değişikliğin muhtemel olduğunu ifade etti.

İSLAM MEMİŞ’TEN KRİTİK AÇIKLAMA

Önceki günlerde Mehmet Şimşek'in gerçekleştirdiği altın açıklamasına atıf yapan İslam Memiş, yakında Türkiye genelinde gram altın üretimine kısıtlama getirilmesinin olası olduğunu ifade etti. ilk aşamada bu kısıtlamanın 1 gramlık ve 22 ayarlık altınları kapsayacağını söyleyen Memiş, "Geçtiğimiz yıl Mehmet Şimşek göreve gelir gelmez çeyrek gram ve yarım gram altınların üretimini yasaklamıştı. Yaz ayları bitmeden 22 ayarlık 1 gram boyutundaki altınların da üretiminin durdurulması çok muhtemel" açıklamasında bulundu.

BAKAN ŞİMŞEK NE DEMİŞTİ?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sarrafiye grubu altınların üretimine getirilen yasaklara, altın ithalatına yönelik kısıtlama ve vergiler ile kota uygulamalarına tepki gösteren kuyumculuk sektörü temsilcilerini eleştirmiş ve "Altına yönelik bir kota uygulamasına gittik. Tabii ki çıkar çevreleri memnun değil... Valla kusura bakmasınlar, bir metali ülkede olmayan döviz kaynaklarıyla ithal edeceksiniz, sonra bir köşede atıl olarak duracak. Bunun neresi memleketin menfaatine? “ ifadelerini kaydetmişti.

Açıklamasının devamında, vatandaşların tercihlerine saygılı olduğunu belirten Şimşek, “Bu noktada hiçbir tereddüt yok ancak biz burada kaynaklarımızı ülkemizin menfaatine ve yatırıma, üretime, dolayısıyla istihdama ve ağırlıklı olarak ihracata dönüştüreceğiz." demişti.

Ekonomi Haberleri