Bot ve kaban hayal mi oldu? 2024 giyimde şok artışlar!

2024 yılında giyim fiyatları İTO ve KKTC verilerine göre rekor seviyelere çıkarken, TÜİK’in verileri düşük kaldı. Ekonomistler, artışın döviz kurları ve üretim maliyetlerinden kaynaklandığını belirtiyor.

2024 yılında giyim fiyatlarında yaşanan büyük artış dikkat çekti. İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve KKTC İstatistik Kurumu verilerine göre, giyim fiyatları rekor seviyelere ulaştı. İTO'nun verilerine göre giyim fiyatları 600 birime, KKTC'de ise 400 birime yükseldi. Ancak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri bu rakamların gerisinde kalarak sadece 300 birim civarında kaldı.

FİYATLAR DURDURULAMIYOR

Merkez Bankası eski baş ekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, bu farkı grafikleriyle ortaya koydu ve metodolojik farklılıkların bu durumu açıklayabileceğini belirtti. Ayrıca, perakende ciro endeksi ve sabit fiyatlarla perakende satış miktarı da büyük bir artış gösterdi. Fiyat artışlarının arkasında döviz kurlarındaki dalgalanmalar, üretim maliyetlerindeki artış ve pandeminin etkileri bulunuyor. Ekonomistler, bu fiyat artışlarının özellikle dar gelirli vatandaşlar için giyim harcamalarını ciddi şekilde artırabileceğini vurguluyor.

Ekonomi Haberleri