Dev Alman bankasından çarpıcı Türkiye tahmini

Alman devi Deutsche Bank Ortadoğu ve Doğu Avrupa Araştırma Müdürü Wietoska, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz politikasıyla ilgili dikkat çeken bir tahminde bulundu ve değerlendirmelerini paylaştı.

Ünlü Alman bankası Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz politikalarına ilişkin kritik bir tahminde bulundu. "Bu yıl kasım ve aralık olmak üzere 500 baz puan faiz indirimi öngörüyoruz" açıklamasında bulunan banka, yıl sonu dolar/TL beklentisini ise 37 olarak açıkladı.

TCMB’NİN FAİZ POLİTİKASI

Wietoska, TCMB'nin uyguladığı faiz politikasında, kasım ve aralık aylarında toplamda 500 baz puanlık bir indirim olacağını düşündüklerini iletti.

Bu tahmin, TCMB'nin politika faizini düşürme sürecinin önümüzdeki yılın başlarına dek süreceğini işaret ederken Wietoska, söz konusu faiz indirimi tahminlerinin enflasyonun zirve yapıp daha sonra düşüşe geçmesi ve ekonomik büyümenin yavaşlaması ile doğru zamanlama oluşturduğunu belirtti.

ENFLASYON DEĞERLENDİRMESİ

Türkiye'nin makroekonomi politikalarındaki değişimlerin olumlu etkilerinin yerel seçimlerde devam ettiğini ve Merkez Bankası'nın güçlü faiz artırımı hamlesinin yatırımcıların güvenini artırdığını ifade eden Wietoska, enflasyonun yıl sonu itibarıyla %40 seviyelerine gerilemesini öngördüklerini belirtti.

Enflasyonu gitgide düşürmek amacıyla atılacak politik adımların çok önemli olduğunu vurgulayan Wietoska, sürecin kolay olmayacağını fakat Merkez Bankası’nın sıkı para politikası duruşunu devam ettirmesi gerektiğini ifade etti.

DOLAR/TL BEKLENTİSİNİ AÇIKLADI

Wietoska, sene sonu için dolar/TL beklentilerinin 37 olduğunu belirterek, Türk Lirası'nın reel anlamda değer kazanacağını değerlendirdiklerini iletti. Wietoska, Türkiye'nin ekonomisini resesyona girmeden dengelemeyi başarması durumunda, eşşiz bir örnek oluşturacağını söyledi.

Deutsche Bank'ın tahminleri, Türkiye'nin makroekonomik politikalarında süren değişimlerin ve Merkez Bankası’nın faiz politikalarının yatırımcı güvenini artırdığına işaret ederken faiz indirimi beklentileri ve dolar/TL tahminleri, ekonominin dengelenme sürecine ilişkin önemli ipuçları barındırıyor.

Ekonomi Haberleri