Enflasyon yüksek, sanayi daralıyor! Hedefler gerçek mi, hayal mi?

Ekonomideki deyim yerindeyse çifte tehdit "enflasyon düşer" söylemlerini zora sokuyor.

Temmuz ayında açıklanan 28.76 oranındaki artış sonrasında ağustos ve eylül beklentili enflasyon yüzde 41 seviyesine ulaştı. Bununla beraber sanayi üretimi ikinci çeyrekte yüzde 3.9 daraldı. Böyle olunca da kamuoyunda yankı bulunması arzu edilen "enflasyon düşer" söylemleri de zora gireceğe benziyor.

Ekonomist Alaattin Aktaş, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası enflasyon tahminini yüzde 38'de sabit tuttu ve yedi aylık artış yüzde 28.76 olarak gerçekleşti." yönünde bir değerlendirmeyi öne sürdü.

Ağustos ve Eylül aylarında yüzde 2.5, yılın son çeyreğinde ise yüzde 1.3 artış bekleyen TCMB'nin hesaplamaları toplamda yüzde 41’lik bir artışa işaret ediyor.

BİRİKİMLİ ENFLASYON HESABI

Aktaş, enflasyon hesaplamalarının birikimli olarak yapılması gerektiğine değindi.

Buna göre temmuz ayında yüzde 28.76 oranındaki artış ve ağustos ayındaki yüzde 2.5'lik artış toplamda 31.98 oranına yükseliyor. Bu oran her ay eklenerek devam ettiğinde, yıl sonu tahminlerinin yüzde 41'i bulabileceği öngörülüyor.

Tüm bunların yanı sıra Hakan Kara, "Türkiye'nin sanayi üretimi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3.9 daraldı" açıklamasında bulundu.

Bu oranlar ve gelişmeler Türkiye ekonomisindeki yüksek enflasyonun yanı sıra sanayi üretimindeki daralmalarla birlikte tablonun iç açıcı olmadığına tekabül ediyor.

Ekonomi Haberleri