Faiz oranlarındaki artış yurttaşların borçlarını katladı

Faiz tüketici kredi oranlarının rekor seviyelere ulaştığı öğrenilirken kredi kartı kullanımında artış yaşanmaya devam ediyor.

Artan hayat pahalılığının yanı sıra Mayıs 2023 genel seçimlerinden itibaren iktidarın uyguladığı faiz politikaları her geçen gün daha fazla insanın borç yükü altında hayatını sürdürmesine yol açıyor.

BDDK verileri yaşananları gözler önüne sererken, söz konusu verilere göre bu yılın ilk yarısında yurttaşların bankalara 226,7 milyar lira tüketici kredisi, 150,7 milyar lirası da kredi kartı borçları olmak üzere toplam 377,8 milyar lira faiz ödediği öğrenildi.

Birgün'ün haberine göre, geçen yılın aynı dönemine göre faiz tüketici kredilerinde yüzde 98, kredi kartlarında ise yüzde 458 oranında artış yaşandı. Toplam faiz yükü ise yüzde 167 oranında büyüdü.

Yüksek faizlerin Hazine'nin faiz giderlerini de arttırdığı belirtilirken Ocak- Temmuz 2023 döneminde 267,3 milyar TL olan Hazine'nin faiz giderlerinin bu sene aynı dönemde yüzde 131,4 oranında artışla 618,5 milyar TL olduğu belirtildi.

HAZİNEYE FAİZ ÖDEMELERİNDEKİ ARTIŞ

Faiz getirisinin bu kadar yüksek seviyelerde artması haliyle Hazine'nin faiz gelirlerine oranının yükselmesine neden oldu. Geçen yılın Ocak-Temmuz döneminde 2 trilyon 429 milyar TL olan Hazine'nin gelirlerinin yüzde 11'i faiz ödemelerine giderken bu yıl aynı dönemde Hazine gelirleri yüzde 93,4 oranında artışla 4 trilyon 697 milyar TL'ye yükseldi. Hazine gelirleri içerisinde faiz ödemelerinin payı ise yüzde 13,2’ye çıktı.

Ekonomi Haberleri