Merkez Bankası enflasyon raporunu açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yıl sonuna ilişkin enflasyonu raporunu açıkladı.

Bugün gözler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), açıklayacağı enflasyon raporuna çevrildi. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 'Enflasyon Raporu 2024-III' sunumunu gerçekleştirirken yıl sonu enflasyonunu açıkladı.

Yaptığı sunumda, dezenflasyon sürecinin öngörüldüğü gibi başladığını ifade eden Karahan, ”Kredi büyümesindeki yavaşlama ise belirginleşti. Gelişmiş ülkelerden bazılarının faiz indirim sürecine başladığını görüyoruz.” açıklamasını yaptı.

Karahan, bir önceki rapor döneminden beri değişmeyen tek unsurun para politikasındaki kararlı duruşları olduğunu belirtti ve “Sıkı para politikası duruşumuz sonucunda kredi büyümesindeki yavaşlama son dönemde belirginleşti.” dedi.

“ÖNGÖRÜLERLE UYUMLU”

Enflasyonun ana eğiliminde yavaşlamanın dürdüğünü ileten Karahan, “Tüketici enflasyonu öngörülen tahmin aralığının içinde seyretti. Enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlama öngörülerle uyumlu seyretti.” ifadelerini kaydetti.

Yaptığı konuşmada, Karahan “Temmuz ayında çekirdek göstergelerdeki yükseliş manşete kıyasla sınırlı oldu. Dezenflasyon sürecinde hizmetlerde yavaşlama gecikmeli olarak ortaya çıkmaktadır.” açıklamasını yaptı.

Karahan, yıl sonu enflasyon tahminlerini 2024 yılı için yüzde 38, 2025 yılı için yüzde 14 ve 2026 yılı için ise yüzde 9 olarak kaydetti.

“Mart ayının ilave parasal sıkılaştırması yurt içi ve yurt dışındakilerin Türk lirasına olan güvenini artırdı ve rezervlere olumlu yansıdı. 31 Temmuz itibarıyla TCMB tarafıyla svap bakiyesini sıfıra indirdik.” ifadelerini kullanan Karahan, 22 Mart ile 2 Ağustos arasındaki brüt rezervlerin 26,5 milyar dolar artış gösterdiğini ifade etti ve “Net döviz pozisyonumuz 93,1 milyar dolar oldu. 2 Ağustos itibari ile brüt rezervimiz 150 milyar doların üzerine çıktı.” dedi.

Ekonomi Haberleri