Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan kredi kartları ve poz cihazlarına dair açıklama geldi

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) kamuoyunda artan kredi kartları ve pos cihazlarının kullanımına ilişkin tereddütleri gidermek adına açıklamalar yaptı. Açıklamada başkasının kredi kartı ve pos cihazını kullanmak suç değil.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) kredi kartı ve POS cihazlarını kullananları yakından ilgilendirecek bir açıklama yaptı. Kamuoyu tarafından merak edilen, bir iş yerine ait POS cihazını bir başka iş yeri sahibi kendi iş yeri için de kullanabilir mi? sorusunun yanıtı ile bir başkasına ait kredi kartının bir başkası kullanabilir mi? sorularının yanıtı GİB'in yaptığı açıklamayla verilmiş oldu.

Açıklama şöyle:

Söz konusu haberle ilişkin, "...kamuoyuna yansıyan tereddütlerin giderilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür."

"Mükelleflerin, bankacılık mevzuatı gereğince, bankalar tarafından kendilerine tahsis edilen fiziki POS cihazını veya sanal POS'u bayi-alt bayi ilişkisi ve benzeri ilişki kapsamında aralarındaki sözleşmeye istinaden alt iş yerlerine söz konusu mevzuatta yer alan düzenlemelere uygun olarak kullandırmaları söz konusu olabilmektedir." açıklamasına yer verildi denilerek başka bir iş yerinin pos cihazını kullananlara ceza uygulanmayacağı vurgulandı.

Aynı durum kredi kartı kullanımı için de geçerli. Buna göre kredi kartı ile ilişkili yapılan açıklama da şu yönde: "Mal teslimi veya hizmet ifası yapılan müşteri ile ödemeyi yapan kart sahibinin farklı kişiler olması hususu, düzenleme kapsamında cezaya tabi fiiller arasında sayılmamaktadır."

Ekonomi Haberleri