Gözler gelecek veriye çevrildi! Reuters’den kritik enflasyon tahmini

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 5 Ağustos’ta açıklanacak temmuz ayı enflasyon verilerine dair Reuters’ın beklenti anketi tamamlandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 5 Ağustos Pazartesi günü saat 10.00’da açıklanacak olan temmuz ayı enflasyon verileri, kiracı ve ev sahiplerini de yakından ilgilendiriyor. Bu verilerle birlikte, ağustos ayının kira artış oranı da belli olacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına dair enflasyon verilerini 5 Ağustos'ta açıklayacak. Reuters’ın gerçekleştirdiği ankete göre, Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) temmuz ayında aylık bazda yüzde 3,45 artması ve yıllık bazda yüzde 62,1'e gerilemesi öngörüldü.

Mayıs ayında enflasyon, yıllık bazda zirve yaparken, baz etkisiyle enflasyonun yıllık düşünü hızlandırarak temmuz ayında yüzde 62,1 seviyesinde gerçekleşeceği değerlendiriliyor. Fakat enflasyonun, 2024’ün sonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yüzde 38'lik tahminlerinin üstünde gerçekleşmesi bekleniyor. Yıl sonu enflasyonunun yüzde 42,2 olarak gerçekleşmesi öngörülürken söz konusu ankette, aylık tahminler yüzde 2,48 ile yüzde 4 arasında değişiklik gösteriyor. Yıl sonu tahmin aralığı ise, yüzde 40 ile yüzde 46 arasında seyrediyor.

BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE GERÇEKLEŞTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların temmuz ayında aylık enflasyona 1,5 puan katkı yapacağını ifade etmiş ve verinin beklentilerden yüksek olabileceğini vurgulamıştı.

TCMB tarafından geçtiğimiz hafta yayınlanan piyasa katılımcıları anketinde temmuz ayı TÜFE beklentisi yüzde 2,77 seviyesindeydi. Bu kapsamda, beklentilerin geçtiğimiz haftaya kıyasla belirgin bir biçimde yukarı revize edildiğini görülüyor.

Yılbaşında yapılan fiyat ayarlamaları ve asgari ücret zammının etkisiyle enflasyon, ocak ve şubat aylarında sırasıyla yüzde 6,7 ve yüzde 4,53 artmıştı. Mart ve nisan aylarında TÜFE, beklentilerin üzerinde gerçekleşti ve aylık yaklaşık yüzde 3,2 artış gösterdi.

Mayıs ayında ise yüzde 3,37 artarak yıllık bazda zirve yapan TÜFE, haziran ayında ise yüzde 2'nin altına düşerek yıllık bazda yüzde 71,60 olarak gerçekleşti.

Ekonomi Haberleri