İki dev bankadan Türkiye raporu: Yıl sonunda faiz ve enflasyon ne olacak?

Goldman Sachs ve Citi, Merkez Bankası'nın enflasyon raporu sonrası yaptığı değerlendirmede faiz ve enflasyon beklentilerini paylaştı.

Geçtiğimiz gün Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, yılsonu enflasyon tahminini açıkladı. Merkez Bankası'na göre, enflasyonun yıl sonunda %38 seviyelerine ulaşması öngörülüyor.

Bu açıklamanın ardından, iki büyük banka da kendi analizlerini kamuoyuyla paylaştı.

ABD'li banka Goldman Sachs'ın ekonomistleri Başak Edizgil ve Clemens Grafe, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yılın üçüncü enflasyon raporunun ardından hazırladığı notta, 2024, 2025 ve 2026 yıllarına dair enflasyon tahminlerinde herhangi bir değişiklik yapmadığını belirtti.

Raporda, yıl sonunda enflasyonun yüzde 36 seviyesine gerilemesinin öngörüldüğü, ancak risklerin yukarı yönlü olduğu vurgulandı.

Açıklamada, “Haziran ve Temmuz’da enflasyonun beklenmedik şekilde düştüğü, ekonomik aktivitedeki yavaşlama ve hanehalkının enflasyon beklentilerindeki iyileşme ile fiyat baskılarının yılın geri kalanında ciddi şekilde azalması bekleniyor.” denildi.

YIL SONU FAİZ NE KADAR OLACAK?

Bir diğer ünlü Amerikan bankası Citi analistleri Gültekin Işıklar ve İlker Domaç, MB’nin enflasyon tahminlerinin değişmediğini ve bankanın 2025’te güçlü bir dezenflasyon öngördüğünü belirtti.

Analistler, TCMB’nin Kasım’a kadar faizlerde bir değişiklik yapmayacağını, yıl sonu politika faizi tahminlerinin ise yüzde 45 olduğunu açıkladı.

Ekonomi Haberleri