İktidarın zam planı açığa çıktı! Yılbaşından sonra maaşlar ne kadar olacak?

Uyguladığı ekonomi politikalarıyla ciddi bir ekonomik krize yol açan AKP iktidarının 2025 yılının Ocak ayında maaşlara yapılacak zam planı ortaya çıktı.

AKP İktidarı, uyguladığı yanlış ekonomi politikalarıyla gitgide artan bir ekonomik kriz yarattı. Enflasyon her geçen gün artarken asgari ücretli çalışanlar ve emekliler, geçim sıkıntısı içinde yaşamaya çalışıyor.

10Haber’den Erdal Sağlam’ın aktardığına göre, geçtiğimiz ay Londra’da yabancı bir aracı kurumun gerçekleştirdiği toplantıya katılan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yaptığı sunumun ardından yatırımcıların sorularını cevapladı.

Kendisine yöneltilen asgari ücret ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranları hakkındaki soruya yanıt veren Karahan, 2024’ün başında yapılan zam oranlarının oldukça yüksek olduğunu ve bu sebeple, çalışan kesimin yıl sonu enflasyon farkı beklentilerinin karşılanamayacağını ifade etti. Fatih Karahan’ın yabancı yatırımcıların sorduğu sorular üzerine yılbaşında yüzde 15-20 oranına göre kendi hesaplarını yaptıklarını söylediği aktarıldı.

Sağlam, yazdığı köşe yazısında, söz konusu toplantıda Fatih Karahan’ın, 2025 yılı için belirledikleri enflasyon hedefinin yüzde 14, belirlenen enflasyon koridorunun üst sınırının yüzde 21 olduğunu belirterek ‘Biz de hesabımızı buna göre yapıyoruz, yılbaşı zamları yüzde 15 en fazla yüzde 20 oranında yapılacak’ dediğini iletti.

Bu gelişmelere ilişkin, “Dolayısıyla yeni ekonomi programı kapsamında ‘gelirler politikası’ başlığı altında ortaya çıkan ‘geçmiş enflasyona değil hedeflenen enflasyon kadar maaş zammı politikası’nın geçerli olacağı açık. Zaten bir süredir yılbaşında çalışanlara ve emeklilere yapılacak zam oranlarının ne olacağı tartışılmaya başlamış, program gereği yüzde 20 en fazla yüzde 25 zam yapılacağı haberleri çıkmıştı. “ değerlendirmesinde bulunan Sağlam, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın yabancı yatırımcılara sarf ettiği sözlerin, ekonomi yönetiminde bu konunun tartışılıp kesin bir karara bağlandığını gösterdiğini ifade etti.

Ekonomi Haberleri