Mobil Bankacılıkta ‘Ödeme İste’ Nedir? Nasıl Yapılır?

Bankalararası Kart Merkezi, ödeme süreçlerini kolaylaştırmak için "Ödeme İste" özelliğini kullanıma sundu. Mobil Bankacılıkta ‘Ödeme İste Nasıl yapılır, hangi bankalar için geçerli? Mobil Bankacılıkta kimlerden ödeme istenebilir? Detayalar haberimizde...

Bankalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın FAST sistemi içinde yer alan "Ödeme İste" hizmeti aracılığıyla müşterilerine 7/24 ödeme talebi gönderme imkanı sunuyor. Bu hizmet sayesinde, alıcıya ait IBAN, TR Karekod veya Kolay Adres bilgileri kullanılarak ödeme talepleri gönderilebilir ve alıcılar bu talepleri kabul edebilir veya reddedebilirler.

MOBİL BANKACILIKTA ÖDEME İSTE NEDİR? NASIL YAPILIR?

"Ödeme İste" özelliği, bankaların mobil uygulamalar veya internet bankacılığı üzerinden erişilebilen bir hizmettir. İşlemi başlatmak için öncelikle bankanın uygulamasına giriş yapmalı ve genellikle "Para Transferi" veya "Ödeme Talebi" gibi bir menü seçeneğini seçilir. Alıcıya ait ‘IBAN’ numarası, ‘TR Karekod’ veya ‘Kolay Adres’ bilgilerini girerek ödeme iste işlemi başlatılır ve gönderilmek istenen tutar belirlenir. İşlemi onayladıktan sonra bazı durumlarda ek güvenlik doğrulamaları yapılması gerekebilir, örneğin SMS ile doğrulama gibi. Alıcı, ödeme talebini kabul veya reddetme seçeneğiyle yanıt verecek ve kabul ederse işlem tamamlanacaktır. Reddederse işlem gerçekleşmeyecektir. Bu adımlar bankadan bankaya ve kullanılan platforma göre değişebilir.

‘ÖDEME İSTE’ HANGİ BANKALAR İÇİN GEÇERLİ?

Bankalararası Kart Merkezi’nin paylaştığı bilgilere göre, ‘Ödeme İste’ hizmetinden yararlanılabilecek bankalar şunlar:
Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası A.Ş.
Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş
QNB Finansbank A.Ş.
Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.
Türkiye Halk Bankası A.Ş.
Türkiye Garanti Bankası A.Ş.
Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.
Akbank T.A.Ş.
Türkiye İş Bankası A.Ş.
Denizbank A.Ş.

MOBİL BANKACILIKTA KİMLERDEN ÖDEME İSTENEBİLİR?

Mevcut durumda mobil bankacılıkta ödeme talepleri, bireyler veya işletmeler diğer kullanıcılardan veya kurumlardan alacakları ödemeler için kolaylıkla kullanmakta. Ödeme Talebi, Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları tarafından başlatılır ve kullanıcılar anlık bildirimlerle bu taleplere cevap verebilir. Mobil kanal üzerinden sunulan ‘Ödeme İste’ servisi diğer iletişim yöntemlerinden önce tercih edilir. Mobil uygulaması olmayan kullanıcılar için ise davet işlemleri Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları tarafından yönetilir.

Ekonomi Haberleri