Nominal Değer Nedir? Nominal Piyasa Nedir?

Finansal ve ekonomik bir terim olan Nominal değer nedir? Nominal piyasa nedir? Detaylar haberimizde…

NOMİNAL DEĞER NEDİR?

Nominal terimi, finansal ve ekonomik sahanın terimlerdendir. Nominal, bir diğer değişle “görünür” anlamına gelir. Menkul kıymetler, para birimi ve ekonomi başlıklarıyla ilintili bir terim olan Nominal Değer finans ve ekonomiyle ilgilidir. Bir varlığın yüzünde yazılı olan değere nominal değer denir. Bu bilgilerden hareketle nominal değerin tanımına menkul kıymetlerden, para biriminden ve ekonomiden söz ederek yakınlaşabiliriz. Buna göre önce menkul kıymetlerle olan bağını şöyle özetleyebiliriz: Hisse senetlerinin nominal değeri vardır. Nominal değer, bu hisse senetleri ve tahvillerin üzerinde yazar. Örnek verecek olursak 1 lira nominal değere sahip bir hisse senedinin piyasa değeri farklı olabilir.

Para biriminin nominal değeri de paraların üzerindeki resmi değerdir. Örneğin elimizde 1 lira olsun, o 1 lira paranın nominal değeridir.

Ekonomideki nominal değer ise herhangi bir mal veya hizmetin cari fiyatlarla ölçülen değeridir. Enflasyonu dikkate almadan görünen fiyatlar, yani nominal değerlerle yapılan ölçümdür. Gerçek değer ise enflasyonu hesaba katarak hesaplanan değerdir. Nominal değer için finansal analiz, ticaret ve yatırım ve enflasyon analizi başlıkları son derece önemlidir.

NOMİNAL PİYASA NEDİR?

"Nominal piyasa" terimi genellikle finansal piyasalarda kullanılan bir ifadedir. Belirli bağlamlarda kullanılır ve genellikle nominal değerin işlem gördüğü piyasalar ve enflasyon hesaplamalarıyla anlaşılır hale gelir.

Nominal piyasaya dair şöyle bir örneği de paylaşalım:

Örneğin bir şirket 1 TL nominal değerli hisse senetleri ihraç edebilir, bu da her bir hissenin başlangıçta 1 TL değerinde olduğunun göstergesidir ama piyasadaki arz ve talep koşullarına bağlı olarak, bu hisse senetlerinin piyasa değeri 1 TL'den farklı olabilir. Örnek verecek olursak: 5 TL veya 0.5 TL olabilir.

Sonuç olarak, nominal değer için, hem finansal enstrümanlar hem de genel ekonomi açısından önemli olduğunu söylemek gerekir. Yukarıda belirttiğimiz gibi menkul kıymetler, para birimleri ve ekonomik ölçümlerle ilgilidir. Farklı bağlamlarda kullanılır ve genellikle gerçek değerlerden farklılık gösterir.

Ekonomi Haberleri