Sabancı Holding Finansal Hizmetler Grup Başkanı Haluk Dinçer ekonomi ve ensflasyon üzerine çarpıcı açıklamalarda bulundu

Haluk Dinçer Türkiye'de insanların para kazanamadığını, sosyal güvenlik sisteminin iflas ettiğini söyledi

Haluk Dinçer Türkiye'ye Avrupa ya da ABD'den değil, Körfez'den yatırım gelebileceğine vurgu yaptı. Dinçer, konuyla ilgili şu açıklamalara değindi. "Faiz indirimleri bir süredir konuşuluyor ben bunları pek gerçekçi görmüyorum. Türkiye'de ekonomi soğumaya başladı ama daha çok yeni. Ekonomistler şu an talebin bulunduğu seviyeyi hala enflasyonist diye değerlendiriyor. Kasım ayının başına gelmeden Türkiye'de enflasyonun beklendiği gibi geldiğini anlayamayacağız. Faizde yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkış 23 Mart'ta oldu, seçimlerden 8 gün önce. Neden? Çünkü dövize hücum vardı. Bunu tersine çevirirken de hücum olup olmayacağını test edecekler. TL mevduat şu an hala yüzde 51'de. Henüz güven yüzde 51'e sağlandı. Yüzde 49 dışarıda." dedi. Türkiye'de enflasyonun enflasyon doğurduğunu sözlerine ekleyen Dinçer açıklamasının devamında şu sözlere yer verdi.


"TÜRKİYE'DE DÖVİZ DEĞİL ENFLASYON ARTIYOR!"


Dinçer şunları söyledi, "Enflasyon muhasebesi bir kaos. Türkiye'de döviz artmıyor. Diğer taraftan enflasyon artıyor. Bilançoya baktığı zaman yönetici, nasıl anlamlandırması gerektiğini değerlendiremiyor. Mal ve hizmetlerde fiyat esnekliği değişebilir. Fiyatlar artsa da insanlar sigortasından vazgeçmez. Maliyet yönetimi zor sigortacılık sektöründe. 12 aylık bir tahmin gerekiyor. Türkiye'de geçmiş 12 ay için bile mutabakat yok, gelecek 12 ay için tahmin yapmak da zor. Biraz enflasyon enflasyonu doğuruyor."
Haluk Dinçer 3 şirketlerinin olduğunu, üçünün de Türkiye'de fon büyüklüğünde lider olduğunu, bu şirketlerin hayat sigortalarında 2 yıldır en yüksek prim üretimi yaptığını vurguladı. Bu söz konusu 3 şirketten biri olan Ak Sigortada daha seçici davrandıklarını, ilk çeyrekte Ak Sigorta'da yüzde 85 prim artışının olduğunu dile getirdi. Dinçer sektörde paralel büyüme öngördüklerini, iki kattan daha fazla kar elde ettiklerini söyledi.
Medisa adlı şirketinin ise yüzdse 80 ve yüzde 20 oranında Agesa ve Ak Sigorta ile konsolide edildiğini söyleyen Dinçer, sağlık hizmetlerini önemsediklerinin altını çizdi.


Dinçer Türkiye'de orta sınıfın kalmadığını da sözlerine ekledi. Bireysel Emeklilik Sistemi'ne bakıldığında fonların yüzde 112 büyüdüğünü, 1 trilyon lira eşiğinin aşıldığını ifade etti. Bu durumun performans olarak iyi performans gösterdiğini, devletten yüzde 30'luk ciddi bir destek alındığını vurguladı. Tasarruf sahiplerinin de bu durumdan memnun olduklarını dile getiren Dinçer, 8 milyon kişinin, 1 trilyon lira genel resimde küçük ama 10 katına çıktığı taktirde ciddi bir katkı yaratacağını ifade etti.


"İNSANLAR PARA KAZANAMIYOR"

Haluk Dinçer, BES'te farkındalığın yükseldiğini söyleyerek, satılan poliçe sayısının yıllar içinde arttığına değindi ancak sadece insanların kenara koyabileceği rakamların küçük olduğunu, insanların para kazanamadığını vurguladı. Orta sınıfın olmadığını, bu yüzden de BES'in gelişmesinin mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

Ekonomi Haberleri