SGK Uzmanı emeklileri korkutan senaryoyu açıkladı

TÜİK’in enflasyon verilerini açıklamasının ardından milyonlarca emeklinin maaşı belli oldu. SGK Uzmanı Emin Yılmaz ise, emekliler için korkunç senaryoyu açıkladı.

Milyonlarca emekli, temmuz ayında yapılan zamlı maaşlarının hesaplarına yatacağı günü bekliyor. SSK ve BAĞ KUR emeklileri için yüzde 24.73, memur emeklilerine ise yüzde 19.31 oranında zam yapıldığının açıklanmasının ardından, milyonlarca emeklinin zamdan faydalanamayacağı ortaya çıkmıştı. Bu durum, kök maaş hesabını, yeniden Türkiye’nin en büyük gündemi haline getirdi.

İktidar, yurttaşların tepkileri üzerine, 10 bin lira olan en düşük emekli maaşına 2 bin 500 TL zam yaparak 12 bin 500 TL'ye yüksetti.

SGK UZMANINDAN KORKUTAN SENARYO

SGK Uzmanı Emin Yılmaz ise kök maaş sorunu ile ilgili çözüm önerilerini aktararak gelecek yıllarda emeklileri bekleyen büyük tehlikeye işaret etti.

En düşük emekli maaşını 12 bin 500 TL'ye çıkaran düzenlemeye ilişkin yasa teklifi hazırlandı ve Meclis Genel Kurulu’ndan geçmeyi bekliyor. SGK uzmanı Emin Yılmaz, eğer kök maaşlara ilişkin özel bir düzenleme yapılmazsa 2025’in ocak döneminde aynı sorunların yeniden ortaya çıkabileceğini kaydetti.

TGRT Haber'in aktardığına göre; Yılmaz, emeklileri, bu durumun bir kelebek etkisi yaratabileceğine ve aynı senaryonun tekrar gündeme gelebileceği noktasında uyardı.

EMEKLİ TEK MAAŞ ALMA RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

Yılmaz, yaptığı açıklamada; "Şimdiki gibi sürekli kök aylıklara müdahale edilmeyip de taban aylık dediğimiz aylığı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılmasıyla ilgili bu süreç için risk var. Bütün emeklilerimiz belli bir noktada maaşlarının birleşme ve herkesin tek emekli aylığı alma riskine ulaşması söz konusu olabilir" ifadelerini kullanarak bu durumun yol açabileceği riskleri aktardı.

Gelecek yıllarda, emeklileri bekleyen büyük tehlikeyi açıklayan Yılmaz, “Siz eğer 3 bin 600 günden de emekli olsanız veya BAĞ KUR'lu olup da 9 bin günden de emekli olsanız asgari ücret üzerinden sürekli prim ödüyorsanız, dolayısıyla buradaki taban aylığa talim etmek zorunda kalacaksınız.” ifadelerini kullandı ve hızlı bir biçimde çok aylık sorununun çözülmesi gerektiğine işaret etti.

Yılmaz, kök aylık sorunu ortadan kaldırılmazsa toplumdaki emeklilerin dar gelire mensup olanlarıyla ilgili birçok sıkıntının ortaya çıkacağını ifade etti.

YENİ DÜZENLEME EMEKLİLERİ İŞSİZ BIRAKACAK

Yeni vergi düzenlemeleri kapsamında, kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2'den yüzde 2,25'e yükseltilirken EYT'liler için çalışmaları durumunda ödenen 5 puanlık prim desteği de kaldırılıyor. EYT üzerinden toplamda 4.800.000 kişinin emekliliğinin planladığını fakat bu kişilerin 2 buçuk milyonunun emekli olduğunu ve geri kalanının da günden güne emekli olmaya devam ettiğini belirten Yılmaz, yüzde 5’lik teşvikin kaldırılması halinde işverene ayrı bir yük yükleneceğini iletti.

Bu durumun, işverenlerin, yaşanan ekonomik krizlerde öncelikle emeklileri işten çıkartmasına yol açacağını vurgulayan Yılmaz, emekli olduğu halde çalışmak zorunda kalan kişi sayısının yüzde 60'a ulaştığının altını çizdi.

Ekonomi Haberleri