SGK Uzmanından emeklileri kahredecek haber geldi

SGK Uzmanı Ali Tezel, milyonlarca emekliyi ilgilen kötü haberi verdi ve AKP iktidarının emekliler için planladığı adımları açıkladı.

SGK ve Bağ-Kur emeklilerine, temmuz ayında yüzde 24,73’lük zam yapıldı. Kök aylığı 7 bin 829 lira ve altında olan emeklilerin maaşlarına zam yansımazken kök aylığı 7 bin 829 lira üzerinde olan emeklilerin maaşlarına ise kısmi zam yansıdı.

Bu kapsamda, en düşük emekli maaşı olan 10 bin TL alan yaklaşık 1,7 milyon emekli, temmuz ayında hiç zam alamama tehdidi ile karşılaşırken iktidar tarafından, en düşük emekli maaşına 2 bin 500 TL zam yapıldı. Böylece en düşük emekli maaşı, 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye yükseltildi.

"SADAKA DEVLETİ OLACAĞIZ"

Sosyal Güvenlik Uzmanı (SGK) Ali Tezel , milyonlarca emekliyi ilgilendiren kara haberi açıkladı. Orta Vadeli Program'a göre, AKP’nin ekonomi yönetimi tarafından yeni emeklilik sistemi için adımlar atılacağını ifade eden Tezel, emeklilik yaşının yükseltileceğini ve aylık bağlama oranının değişiklik göstereceğini belirtti.

Tezel, 2008 yılı sonrasında uygulanan aylık bağlama oranının daha fazla düşürüleceğine dikkat çekti ve

"Emekli aylık bağlama oranı da 2008 yılında yüzde 70’den yüzde 28’e düşürüldü. Sanırım onu da yüzde 15’e düşürecekler. Artık sosyal devlet değil, sadaka devleti olacağız." açıklamasında bulundu.

AYLIK BAĞLANMA ORANI NEDİR?

Aylık bağlanma oranı, emekli aylığının hesaplanmasına ilişkin bir orandır ve emeklilerin alacağı maaşın belirlenmesinde aylık kazancın ne kadarının kazanç olacağı bu oranla ortaya çıkar.

Aylık bağlanma oranı,1999 yılından önceki sistemde 25 yıl sigortalılık süresine yüzde 76, 3600 gün için ise yüzde 70 olarak uygulanmaktaydı fakat oran, 2008 yılında yüzde 28'e kadar geriledi. Aylık bağlanma oranındaki düşüş, maaş miktarlarında da gerilemeyi beraberinde getirdi.

Ekonomi Haberleri